auto
38

Ford Focus je najprodavaniji automobil na svijetu 2012. godine

Klix.ba
Najprodavaniji automobil na svijetu u 2012. godini je Ford Focus, sa više od milion prodatih primjeraka. Podsjetimo, Focus je istu titulu osvojio i 2011. godine sa 879.914 prodatih primjeraka.

Na drugom mjestu našla se Toyota Corolla, dok je treće mjesto opet pripalo Fordu i njihovom pick-upu F-serije.

Za Focusov uspjeh najviše je zaslužna Fordova globalna strategija "One Ford", koja se odnosi na dizajniranje, inžinjering, konstrukciju istih vozila sa istim imenima na svim tržištima.

Zahvaljujući toj strategiji, koja je ideja izvršnog direktora Alana Mulallyja, kompakt poput Focusa proizvodi se na isti način u fabrikama širom svijeta kako bi se uštedio novac.

"Focus i Fiesta (šesta na listi najprodavanijih automobila) predstavljaju kulminaciju naše globalne strategije proizvodnje 'One Ford'", izjavio je Fordov šef marketinga Jim Farley.

Automobil koji je poznat po istom imenu širom svijeta smanjuje troškove, a povećava vrijednost brenda.

"Kompanije širom svijeta koriste isto ime. Čak ni u zemljama poput Kine ne mijenjaju imena modela", izjavio je industrijski analitičar Haig Stoddard.

Na listi se našao i jedan potpuni "autsajder". Kineski kombi Wuling Zhiguang našao se na četvrtom mjestu liste na kojoj dominiraju mali sedani.

Ostali automobili koji su se našli na listi najprodavanijih su Toyota Camry, Ford Fiesta, Volkswagen Golf, Chevrolet Cruze, Honda Civic i Honda CR-V.