auto
0

"Ford" će u ponudi imati 25 posto elektrovozila

FENA
Predsjednik američkog "Forda" Bill Ford izjavio je da će do 2020. godine oko 25 posto ponude automobila ove kompanije biti na električni pogon i da dolazi vrijeme "radikalnih promjena" u čitavoj svjetskoj autoindustriji.

Ford je za magazin "Fortune" napisao da će jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu montirati "pametnije" automobile, sa manjom emisijom štetnih gasova. Očekuje se da će potražnja za njima sve više rasti, zbog zagušenosti na drumovima i skoka cijene goriva.

On je u članku naglasio da će prvi put poslije više od stotinu godina proizvodnja automobila pretrpjeti radikalne promjene u mnogim "fundamentalnim i trajnim elementima."

Direktor Ford smatra da će se proizvođači automobila "osiguravati od gubitaka" proizvodnjom hibridnih vozila, električnih automobila sa utičnicom i kompletno električnih vozila pošto nisu sasvim sigurni kakva će tehnologija konačno prevladati, prenio je "Auto news".

Ove godine kompanija "Ford" će predstaviti potpuno električni "fokus", skupa sa dvije verzije novog manjeg vana C-MAX sa utičnicom i jedan kompletno električni model.

Ford smatra da će litijum-jonske baterije biti ključne za dalji razvoj električnih vozila. On tvrdi da Azija predvodi razvoj tih baterija i ističe da bi vlada u Washingtonu trebalo da pomogne američku industriju baterija.

On procjenjuje da je posjedovanje konkurentne američke industrije baterija "pitanje nacionalne sigurnosti" i veruje da će Washington povećati ulaganja u razvoj elektrovozila "ako želi da spriječi preseljavanje razvoja baterija u druge zemlje."