auto
0

Ford će potrošiti 4,5 milijardi dolara za proizvodnju 13 novih električnih vozila do 2020. godine

Klix.ba
Iz kompanije Ford poručili su da će u naredne četiri godine proizvesti 13 novih modela električnih automobila, uključujući ažurirani Focus koji će na tržište izaći krajem iduće godine.

Novi električni Ford Fokus bit će poboljšan bržim punjenjem baterije, što će omogućiti prelazak i do 100 kilometara do narednog punjenja, za razliku od dosadašnjih 76 kilometara.

Najavljeni su i noviteti na kineskom tržištu u narednoj godini, uvođenjem novog modela Mondea i hibridnog C-Maxa. Ford trenutno prodaje električne i hibridne verzije svojih modela Focus, Fusion, C-Maxa i Lincoln MKZ-a.

Izvršni direktor Forda Mark Fields izjavio je da kompanija želi do 40 posto povećati svoju ponudu električnih automobila do 2020. godine, u odnosu na dosadašnjih 13 posto.

"Koristimo nova saznanja u saradnji s antropolozima, sociolozima, ekonomistima, novinarima i dizajnerima, uz tradicionalne tehnike, da bismo stvarali nove proizvode s novim iskustvima za bolji život miliona ljudi", izjavio je Raj Nair, izvršni potpredsjednik Odjela za razvoj proizvoda.