Stiže 2021. godine
21

Fisker priprema SUV koji će biti rival Teslinom Modelu Y

Klix.ba
Američka kompanija Fisker je objavila nove detalje o svom nadolazećem električnom SUV-u koji će biti rival Teslinom Modelu Y.

Radi se o SUV-u koji će se pojaviti u drugoj polovini 2021. godine te će ga odlikovati moderan dizajn te vrhunske performanse, a hromirani detalji i tanka prednja svjetla govore da će dizajnom biti blizak konceptu Emotion iz 2018. godine.

Kao i Model Y, još uvijek neimenovani Fiskerov električni SUV će koštati manje od 40.000 dolara u SAD-u. Fisker je poručio da model ima privlačan dizajn koji je ranije bio rezervisan samo za superautomobile.

Potvrđeno je da je naprijed radar, veliki usisnik zraka, masivni blatobrani te futuristička svjetla.

Detalja o pe5rformansama nema, ali se zna da litij-jonska baterija od 80 kWh osigurava domet nešto manji od 500 km. Fisker nagovještava prisustvo odvojivog dijela krova u targa stilu, ali se naglašava da to neće utjecati sigurnost i strukturalni integritet SUV-a. Vjeruje se da će imati pogon na sva četiri točka te motor na prednjoj i stražnjoj osovini. Također, obećan je i prostor u unutrašnjosti zbog kojeg će SUV biti vodeći u klasi, kao i veliki head-up display te pametni korisnički interfejs.

Još uvijek nije poznato gdje će se obavljati proizvodnja, a osnivač kompanije Henrik Fisker je kazao da će testiranje prototipa početi prije kraja ove godine.

Kompanija također radi na bateriji koja će omogućiti domet nešto manji od 500 km s jednim punjenjem.