auto
19

Fiesta proslavila 40. rođendan paradom u Engleskoj

Klix.ba
Kompanija Ford proslavlja 40. godina otkako je prva Fiesta Mk1 sišla s proizvodne trake tada nove fabrike u Valenciji u Španiji. Proslava je obilježena paradom u kojoj je učestvovalo 40 automobila.

Automobili su voženi u koloni od Dagenhama do Brightona, a među njima su bili modeli kao što su Mk1 Van, Mk2 Popular i Mk WRC reli automobil

Fiesta je veoma uspješan model, a do kraja ove godine će u Evropi biti prodano ukupno 18 miliona automobila. Ovaj model je i najprodavaniji u historiji Velike Britanije, gdje je u posljednjih 40 godina prodano 4.339.149 automobila.

Kako bi održao kontinuitet dobre prodaje, Ford namjerava zamijeniti aktuelni model koji je na tržištu još od 2008. godine. Proizvodnja nove generacije modela će početi tokom sljedeće godine i bit će znatno drugačija u odnosu na aktuelni model. Ne samo da će biti veća od prethodne, nego će se moći pohvaliti mnogobrojnim poboljšanjima i kvalitetnijom izradom.

Automobil je viđen na testiraju u junu. Ono što je poznato za sada je da će to biti modificirana verzija aktuelne šasije, čime će Ford uštedjeti i sredstva preusmjeriti na mekšu plastiku, dodatnu zvučnu izolaciju te dodatnu tehnologiju poput SYNC3 izolacije.

Nova generacija Fieste bi trebala biti predstavljena u martu naredne godine na Sajmu automobila u Ženevi, a ako se to ne dogodi, morat ćemo sačekati septembar i Sajam automobila u Frankfurtu.