Četvrta generacija
15

FIAT obilježio milion proizvedenih Pandi

Piše: E. T.
S proizvodnih traka tvornice G. Vico Pomigliano d'Arco u Italiji sišla je milionita Panda aktuelne četvrte generacije.

Čast da bude milioniti primjerak jednog od najpopularnijih italijanskih malih automobila svih vremena pripala je modelu Panda City Cross koji pokreće FIAT-ov poznati 1,2-litarski četverocilindarski benzinski motor sa 69 KS, a jubilarni primjerak ostat će u Italiji.

Na svečanosti koja je upriličena u tvornici rukovodstvo FIAT-a podsjetilo je na činjenicu da je Panda od 2016. godine najprodavaniji automobil u Evropi u svom segmentu i generalno najprodavaniji automobil u Italiji u posljednjih pet godina.

Prva Panda predstavljena je daleke 1980. godine i kroz četiri generacije do danas je pronašla put do više od 7,5 miliona kupaca. Predstavljena 1983. godine, Panda 4x4 bila je prvi automobil u svojoj kategoriji koji je imao pogon preko obje osovine, a tri godine kasnije i prvi automobil u svojoj kategoriji s dizelskim motorom.

  1. godine Panda je osvojila prestižnu nagradu „Evropski automobil godine“, a iste godine u sklopu promotivne kampanje Panda 4x4 je kao prvi mali gradski auto stigla je do baznog kampa na Mount Everestu koji je smješten na 5.200 metara nadmorske visine.

U FIAT-u naglašavaju da je aktuelna Panda i dalje jedini automobil u svom segmentu koji se nudi s motorima koje pokreće benzin, nafta, plin ili metan. Kupcima se nude tri paketa opreme i pogon preko prednje ili preko obje osovine u kombinaciji s ručnim ili robotizovanim mjenjačem.

Uspješna priča simpatičnog italijanskog automobila, po svemu sudeći, daleko je od svog kraja.