auto
0

Fiat i Chrysler pred zaključenjem sporazuma o partnerstvu

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Uprave automobilskih kompanija "Fiat" i "Chrysler" odobrile su svojim izvršnim direktorima zaključenje sporazuma o partnerstvu, prema kojem italijanska kompanija preuzima 35 odsto posrnulog autoproizvođača iz Detroita.

Pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, agencija Reuters navodi da konačan dogovor kompanija nije moguć prije nego što američki predsjednik Barack Obama sutra predstavi plan pomoći "Chrysleru" i "General Motorsu".

 Čelnici "Fiata" juče su izjavili da su optimistični u vezi sa sklapanjem partnerstva sa američkim konkurentom, dok je "Chrysler" saopštio da je u pregovorima sa svojim najvećim sindikatom "United Auto Workers" i kreditorima o rezanju troškova što je vlada odredila kao glavni uslov dobijanja dodatne pomoći.

"Chrysler" je od američkog Ministarstva finansija zatražio zajam od pet milijardi dolara, a još ranije je primio četiri milijarde. 

Dobijanje dodatne pomoći ključno je za trećeg najvećeg autoproizvođača iz SAD jer najavljeni savez s "Fiatom" ne uključuje novčanu kompenzaciju. 

"Fiat" će u zamjenu za preuzimanje 35 odsto udjela u "Chrysleru"  dati uvid u svoju tehnologiju proizvodnje malih automobila, s opcijom povećanja udjela na 55 posto.