auto
8

Fiat Chrysler varao na testovima izduvnih gasova, njemačke vlasti traže istragu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemačke vlasti sumnjaju da je i italijansko-američki automobilski gigant Fiat Chrysler varao na testovima izduvnih gasova.

Njemački ured za motorna vozila (KBA) poslao je zvanični izvještaj Evropskoj komisiji u kojem se navodi da postoje indicije da je i Fiat Chrysler, kao i Volkswagen, varao na testovima izduvnih gasova.

Njemački mediji su u četvrtak objavili kako su njemačke vlasti nezadovoljne odnosom rukovodstva kompanije Fiat Chrysler tokom istraživanja moguće nove afere. Njemačke vlasti su se žalile na nekooperativnost Fiat-Chryslera koji je odbio popuniti upitnik o testovima izduvnih gasova.

Bild piše da su modeli Fiat Chryslera imali softver sličan onom koji je imao i VW. Softver bi se pokretao u vrijeme testiranja izduvnih gasova i omogućavao bolje rezultate testiranja. Dvije minute nakon završetka testiranja softver bi se gasio i omogućavao normalan rad motora ali i veću emisiju štetnih gasova.

Rukovodstvo Fiata se odbilo sastati sa njemačkim istražiteljima uz opravdanje da su italijanske vlasti jedine nadležne da ispitaju cijeli slučaj.