Bit će uzbudljivo!
0

FIA objavila listu proizvođača i timova za narednu WEC sezonu

E. L.
Da se Svjetski šampionat u trkama izdržljivosti (WEC – World Endurance Championship) zaista vraća u zlatno doba najbolje potvrđuje lista prijavljenih proizvođača i timova koji će se naredne sezone boriti za slavu u dvije kategorije.

Svjetska automobilska federacija (FIA) objavila je zvaničnu listu proizvođača i timova koji će naredne sezone nastupati u Svjetskom šampionatu u trkama izdržljivosti koji počinje 2. marta višesatnom trkom u Qataru, a završava s posljednjom (osmom) trkom 8 sati Bahreina koja će se voziti 2. novembra.

S novim pravilima za WEC, prototipi iz klase LMP2 bit će prisutni samo na čuvenom francuskom klasiku 24 sata Le Mansa, a na ostalih sedam trka učestvovat će samo automobili iz najsnažnije Hypercar klase i novoosnovane klase LMGT3 koja nastavlja uzbudljivu priču u kojoj su od 2012. godine nastupali GT automobili u klasi LM GTE.

Za mnogo uzbuđenja u predstojećoj sezoni pobrinut će se čak 19 automobila u Hypercar klasi (LMH/LMDh) i 18 automobila u klasi LMGT3. Poredano abecednim redom, u WEC-u će učestvovati automobilske kompanije Alpine, Aston Martin, BMW, Cadillac, Corvette, Ferrari, Ford, Isotta Fraschini, Lamborghini, Lexus, McLaren, Peugeot, Porsche i Toyota.

U društvu u najsnažnijoj klasi naredne sezone više neće biti timova Glickenhaus i Floyd Vanwall, ali će se ovogodišnjim Hypercar prototipima Cadillaca, Ferrarija, Porschea, Peugeota i Toyote naredne sezone priključiti prototipi kompanija Alpine, BMW, Isotta Fraschini i Lamborghini.

Ferrari je u priču dodao i treći prototip 499P, a pored dva tvornička Porschea 963 (Porsche Penske Motorsport) i jednog Porschea 963 iz britanskog tima Hertz Jota, na „gridu“ će biti i četvrti P963 u bojama italijanskog tima Proton Competition. Alpine, BMW, Peugeot i Toyota će nastupati s dva, a Cadillac, Lamborghini i Isotta Fraschini s jednim prototipom.

U novoformiranoj klasi LMGT3 svaki od prijavljenih proizvođača (Aston Martin, BMW, Ferrari, McLaren, Porsche, Chevrolet, Ford, Lamborghini i Lexus) imat će po dva automobila. Liste vozača još uvijek nisu kompletirane, a među najzvučnijim novim imenima bez sumnje je sedmerostruki MotoGP prvak Valentino Rossi koji će za belgijski tim WRT u klasi LMGT3 voziti jedan od dva BMW-a M4 GT3.