Povratak među najbrže
14

Ferrarijev LMH automobil za trke izdržljivosti bit će predstavljen 30. oktobra

E. L.
Nakon višedecenijske pauze Ferrari se od naredne sezone vraća u najsnažniju klasu u Svjetskom šampionatu u trkama izdržljivosti (FIA WEC – World Endurance Championship).

Ferrari će svoj LMH automobil za WEC šampionat s kojim se od naredne sezone napokon vraća u društvo najbržih predstaviti 30. oktobra u Imoli, a kamuflirano "oružje“ iz Maranella objektivi fotoaparata prvi put su "uhvatili“ u junu, uoči početka testiranja.

U Maranellu su testiranja automobila za najsnažniju LMH klasu (Le Mans Hybrid) koji još uvijek nema zvaničan naziv počeli u julu, a nakon jurnjave stazama Fiorano, Mugello, Imola, Barcelona i Portimao, šef trkaćeg odjela Ferrarija Antonello Coletta izjavio je za medije da je testni prototip do sada prešao više od 10.000 kilometara.

"Zadovoljni smo brojem pređenih kilometara, ali i svjesni da je pred nama još uvijek mnogo posla i ne tako mnogo vremena za optimalnu pripremu automobila koji će svoj premijerni nastup imati u martu na prvoj 8-satnoj trci iz WEC kalendara 1000 milja Sebringa“, rekao je Colleta.

Ferrari će se od naredne WEC sezone za svoj komad slave boriti s konkurencijom koja dolazi iz Toyote, Peugeota, Porschea i Cadillaca, a najprestižnija i najteža od sedam trka u kalendaru bez sumnje je trka 24 sata Le Mansa. Vozači koji će braniti boje Ferrarija bit će poznati krajem godine.

Vezani članci