Ima podršku sindikata
54

Ferrari namjerava nastaviti proizvodnju sredinom aprila

D. B.
Iako u Italiji vlada haos zbog pandemije koronavirusa koji je usmrtio više od 9.000 ljudi, kompanija Ferrari namjerava nastaviti proizvodnju automobila u aprilu.

Ferrari je prekinuo proizvodnju u svom postrojenju 15. marta ponajviše zbog problema s lancem dobavljača i zbog sigurnosti uposlenika. Maranello se nalazi u italijanskoj regiji Emilia-Romagna koja graniči s Lombardijom, najteže pogođenom regijom pandemijom koronavirusa u ovoj zemlji.

Prekid proizvodnje je prvobitno trebao biti okončan u petak, ali je rok produžen do 14. aprila kada se očekuje normalizacija lanca dobavljača.

"Sve aktivnosti koje se mogu sprovoditi na pametan način nastavit će se obavljati kao što je bio slučaj u preteklim sedmicama. Kompanija će se nastaviti brinuti za svoje radnike koji ne mogu iskoristiti ovaj način. S obzirom na neizvjesnost koju je kreirao koronavirus, kompanija poduzima mjere kako bi osigurala blagostanje svojih uposlenika, što je u najboljem interesu dioničara", saopćeno je iz Maranella.

Čini se da Ferrari ima podršku sindikata kada je riječ o nastavku proizvodnje, s tim da će se uvesti određene mjere kako bi se pružila sigurnost uposlenicima. Ferrari i dalje plaća svoje uposlenike iako nema proizvodnje.