auto
71

Ferrari FXX K: Poslušajte kako zvuči 2,76 miliona eura

Klix.ba
Nije prvi put da u Ferrariju na cestovnoj osnovici naprave izrazito malu seriju automobila, namijenjenih isključivo za korištenje na trkalištu, uz koje onda stiže magična oznaka FXX.

Prvu oznaku FXX prije deset godina dobio je Ferrari baziran na modelu Enzo. Mogli ste ga kupiti, ali ga niste mogli odvesti kući. Ferrari je Enzo FXX uvijek držao u Maranellu, a kada bi vlasnici poželjeli da se međusobno trkaju, „konjica“ bi na vrijeme stizala na neko od renomiranih trkališta. Nakon cjelodnevne oktanske zabave, svi automobili vratili bi se u Ferrari, i tamo bi „odmarali“ u strogo kontroliranim klimatskim uslovima, do narednog okupljanja na stazi.

Nakon Enza FXX, projektu XX podvrgnut je i Ferrari 599, a treći i trenutno posljednji u nizu Ferrarijevih „čudovišta“ je Ferrari FXX K nastao na osnovici hibridnog LaFerrarija. Automobil je napravljen u samo 40 primjeraka i svi su već odavno rasprodani.

Možda je model F40, u vrijeme kada se pojavio, izazivao veće emocije, ali nepodijeljeno je mišljenje prema kojem LaFerrari FXX K zvuči bolje od svih „propetih konjića“ ikada napravljenih. Mnogi se zaklinju da zvuči bolje i od Ferrarijevih bolida Formule 1, iz vremena dok je F1 još uvijek bila F1.

Videomaterijal koji prilično dobro dočarava zvučni efekat i potencijal automobila, čiji atmosferski V12 motor i dodatni elektro-motor isporučuju 1036 „propetih konjića“, snimljen na Ferrarijevoj testnoj stazi Fiorano. „Standardni“ LaFerrari za FXX K tu po krugu kasni punih 5 sekundi. Iza upravljača je bio jedan od testnih vozača Ferrrarija, a publiku je činilo samo 40 sretnika koji su uspjeli postati vlasnikom „Ferrarija svih Ferrarija“