Odmor za oči
27

Ferrari Enzo je najskuplji automobil koji je prodan na online aukciji

E. L.
Jedan od ukupno 400 proizvedenih primjeraka Ferrarijevog modela Enzo prešao je 2.012 kilometara, a novi vlasnik za njega je putem online aukcije izdvojio 2,64 miliona dolara.

Ferrarijev supersportski prethodnik modela LaFerrari proizveden je u 400 primjeraka od kojih je posljednji proizvedeni primjerak italijanska automobilska kompanija poklonila papi Ivanu Pavlu II, a jedan od 399 primjeraka novog je vlasnika dobio na online aukciji koju je organizovala aukcijska kuća RM Sotheby's.

Novi vlasnik je za Enzo izdvojio 2,64 miliona dolara, što je najveći iznos ostvaren na online aukciji (iz dnevnog boravka), a primjerak s brojem šasije 133033 proizveden je 2003. godine i prešao je samo 2.012 kilometara.

Među zanimljivim detaljima ponuđenog Ferrarijevog supersportskog dvosjeda koji je nazvan po osnivaču slavne italijanske automobilske kompanije su dvobojna trkaća sjedišta koja je u Enzu naručilo samo nekoliko prvih vlasnika.

Nasljednika modela F50 pokreće 6-litarski atmosferski V12 motor koji razvija 660 KS i 657 Nm najvećeg obrtnog momenta za čiju je distribuciju na zadnju osovinu zadužen 6-stepeni automatski mjenjač F1, a s jedinstvenom zvučnom podlogom automobil iz mjesta do "stotke" stiže za nešto više od tri sekunde i razvija više od 350 km/h. Uživajte u fotografijama.