Savjeti vozačima
5

Evo šta trebate, a šta nikako ne smijete raditi dok čistite svoj auto

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sigurno niste znali da neke od ovih stvari ne trebate raditi, dok ste na druge pri čišćenju zaboravili.

Sigurno ste čistili i prali svoj automobil više puta, ali vjerojatno ne znate baš za sve cake. Ako želite očuvati svoj automobil što je duže moguće i pri prodaji uspjeti izvući veću cijenu za njega, onda trebate znati šta treba, a šta ne treba raditi dok ga perete i čistite, piše Geico, koji je izdvojio sljedeće savjete stručnjaka za pravilno održavanje čistoće automobila.

1. Ne koristite bilo kakvu staru majicu, peškir ili krpu

Stare i ofucane tkanine često se koriste za brisanje automobila, ali su mikrofiber krpe najbolji izbor jer ne mogu izgrebati auto i nježno prijanjanju na njegove površine. Mikrofiber krpe trebate koristiti i pri pranju i pri skidanju prljavštine koja je ušla u šupljine i pri sušenju.

2. Koristite dvije kante

Ako želite što duže očuvati boju svog automobila, morate ga pažljivo prati. Kada pokušavate skinuti prljavštinu s njega, ne trebate agresivno trljati prljavo mjesto. Najbolje je da isprobate metodu dvije kante. Jednu kantu napunite sapunastom vodom, a drugu čistom vodom. Umočite mikrofiber krpu u prvu i prebrišite auto. U drugu kantu umočite drugu krpu i pokupite zaostalu prljavštinu. Tako ćete smanjiti broj mogućih ogrebotina koje nastaju pri pranju.

3. Četkajte i usisavajte podmetače

Usisavači ne mogu izvući baš sve iz podmetača zato ih prvo očetkajte kako biste "olabavili" prašinu koja se nakupila u njima pa ih tek onda usišite.

4. Izbjegavajte kružne pokrete

Kada radite kružne pokrete pri pranju i ogrebete površinu, to ćete puno teže prikriti nego ako imate pravolinijske pokrete tokom trljanja koje je lakše zamaskirati.

5. Čistite i zaštitite svoja sjedišta

Mnogi ljudi zaboravljaju biti pažljivi prema svojim kožnim sjedalima koja se mogu prebrzo oštetiti čak i od samog sjedanja i ustajanja s njih ako se ne održavaju kako treba. Ovisno o tome koliko vremena vaš automobil provodi na suncu, morate čistiti sjedišta i koristiti ovlaživač, a trebali biste i s vremena na vrijeme na njih nanositi i zaštitu za tkanine.