Novi projekat
27

Elon Musk objavio kada stiže Teslin robotaxi

Klix.ba
Musk već godinama govori o projektu robotaxi koji bi mogao predstavljati veliki novi posao za Tesla Motors jer u zadnje vrijeme investitori postaju oprezni prema ovoj kompaniji koja bilježi period usporavanja rasta.

Zanimljvo je da je vrijednost Teslinih dionica porasla su za preko 3% u produženom trgovanju nakon ovog Muskovog tweeta i najave.

Musk je otkrio u petak da planira predstaviti robotaxi već 8. avgusta ove godine, nakon što je Reuters objavio da su planovi za Teslin dugo očekivani model jeftinog automobila odbačeni. Musk je usput optužio Reuters da “laže”.

Elon Musk je 2015. godine rekao akcionarima da će Teslini automobili postići "punu autonomiju" u roku od tri godine. Godine 2016. rekao je da će Tesla moći poslati jedan od svojih automobila na vožnju bez potrebe za ljudskom intervencijom do kraja sljedeće godine.

Tesla tek treba da isporuči robotaxi, autonomno vozilo ili tehnologiju koja može pretvoriti njene automobile u automatizovana vozila "nivoa 3". Međutim, Tesla nudi napredne sisteme za pomoć vozaču (ADAS), uključujući standardnu ​​opciju autopilota ili premium opciju Full Self-Driving “FSD”, od kojih ova zadnja košta 199 dolara mjesečno za pretplatnike iz SAD ili 12.000 dolara unaprijed.

Uprkos svom imenu, ova Teslina premium opcija ipak zahtjeva čovjeka za volanom, koji mora biti spreman da upravlja ili koči u svakom trenutku.

U Tesli ističu da na datum predstavljanja robotaxija neće biti poznat i bliski datum komercijalnog izdavanja ovog proizvoda. Na primjer, Tesla je predstavio svoj potpuno električni teški kamion Semi 2017. godine, te nije počeo s njegovom isporukom do decembra 2022. Također još uvijek proizvode i prodaju vrlo male količine Semi modela i danas.