Novi automobil
4

Elon Musk najavio kako će Teslin Model Y biti revolucija proizvodnje

Klix.ba
Foto: Tesla
Foto: Tesla
Direktor i osnivač kompanije Tesla, Elon Musk, najavio je kako će novi Teslin električni crossover, Model Y, biti revolucija proizvodnje, iako se popularni automobilski proizvođač još bori da njegov Model 3 pronađe svoj put do kupaca.

Musk je rekao kako Tesla tek treba ulagati u Model Y, ali da je kompanija već platila gotovinom prve korake dizajniranja ovog automobila.

Međutim, pravi utjecaj s Modelom Y Musk želi ostvariti u proizvodnom procesu. Kako kaže, želi izbjeći bol koji trenutno doživljava s Modelom 3.

"Smatram da će Model Y biti revolucija proizvodnje. Ovaj automobil će biti nevjerovatan s proizvodnog stanovišta", rekao je Musk.

Musk je ranije rekao kako planira koristiti 12-voltnu bateriju u Teslinim vozilima, što bi moglo dramatično smanjiti potrebnu energiju za vožnju automobila te pojednostaviti proizvodni proces. Manje žica znači više automatizacije u proizvodnji, a Musk planira uvesti i veći broj robota u proizvodnu liniju Teslinih automobila.

Iako su počele kružiti glasine da će proizvodnja Modela Y započeti ove godine, Musk otkriva da proizvodnja neće početi prije 2020. godine. Jedan od najvećih problema proizvodnje Modela Y je nedostatak prostora. Teslina fabrika u Fremontu je već popunjena, tako da još nije poznato gdje će se proizvoditi Model Y.