auto
1

Električni skuter veličine kofera idealan za probijanje kroz gužve

Klix.ba
Svi oni koji svakodnevno putuju na posao i s posla se vraćaju kućama ne vole probijanje kroz saobraćajnu gužvu. Izraelski dizajner Amir Zaid osmislio je električni skuter veličine kofera koji predstavlja zanimljivu i korisnu inovaciju.

U poređenju sa sistemom transporta Segway, ovaj izum mnogo je manji i samim tim lakši za korištenje. Cijeli koncept zasniva se na pomoći urbanim centrima da riješe problem gužvi u saobraćaju.

Sjajna Zaidova ideja omogućava da svoj skuter Muv-e spakujete i lako unesete u voz, autobus i druga sredstva javnog prijevoza, ili ostavite u kući ili na radnom mjestu. Ima čvrsto tijelo i održiv energetski sistem te tri točka koja su dovoljno velika da vas prevezu na odredište, ali i dovoljno mala da ih možete nositi u ruci.

Muv-e je još uvijek prototip skutera, a smatra se nasljednikom Segwayja, motorizovanog sistema transporta predstavljenog 2001. godine, koji je postao popularan zbog svoje prilagodljivosti i dizajna koji mu omogućava korištenje na gradskim ulicama.

Segway PT voze i policajci u mjestima gdje se ne može pristupiti automobilima, poput aerodroma i drugih velikih pješačkih zona. Međutim, kao najveća mana ovog vozila ističe se njegova težina (oko 45 kg), te stoga nije idealan za nošenje u prijevoznim sredstvima.

Skuter Muv-e će biti težak između 12 i 15 kg, a moći će se kretati brzinom od 32 do 40 km/h i ostavljati na malom prostoru. Procjenjuje se da će se njime moći preći 11 kilometara bez potrebe za punjenjem.

Svoj Muv-e ćete moći prilagođavati svojim željama i potrebama, počevši od električnih postavki pa sve do boja i dodataka.

Modeli koji budu pušteni u proizvodnju moći će se programirati putem mobilnog telefona. Imat će baterije od 110 ili 250 volti, a u ponudi će se naći i Cadillac verzija, sa većom baterijom predviđenom za vožnju na većim daljinama, te WiFi konekcija i personalizovani dizajn.

Inovator Zaid je već primio mnogo narudžbi iz Izraela i drugih dijelova svijeta. Otkrio je da bi se prvi modeli u prodaji mogli naći već do kraja ove godine, prvo u Izraelu, a u prvoj četvrtini 2014. i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Procjenjuje se da će koštati između 2.000 i 3.000 dolara. U poređenju s njima Segway skuteri koštaju 5.000 dolara i više.

Vezani članci