Informacije transkripta
6

Električni Range Rover i Jaguar XJ odgođeni zbog pandemije koronavirusa

D. B.
Šefovi Jaguar Land Rovera su potvrdili postojanje električnog Range Rovera te su otkrili da će ovaj model, kao i električni Jaguar XJ, ipak biti odgođeni zbog pandemije koronavirusa.

Prema transkriptu konferencijskog poziva između investitora, šef finansija JLR-a Adrian Mardell je rekao da će dva električna modala biti otkrivena u oktobru i novembru, a ne u augustu, odnosno septembru kako je prvobitno planirano.

Dva automobila su bazirana na JLR-ovoj novoj MLA platformi te će biti mehanički veoma bliski. O električnom Range Roveru se malo zna, ali se očekuje niži profil u odnosu na Velar te slična dužina. Novi modeli će se proizvoditi u postrojenju Castle Bromwich.

Marell je investitorima rekao da razvoj sljedeće generacije modela Range Rover i Range Rover Sport nije zaustavljen tokom karantina. Rad na Defenderu 90 također se odvijao neometano. Iz transkripta je Autocar saznao i da je planirano smanjenje investicija na 3 milijarde funti, gotovo milijardu manje u odnosu na prethodne planove.

Mardell je smanjenje investicija opisao kao "vrstu napretka" te je otkrio da je planirano smanjenje broja izvedenica budućih modela kako bi se štedio novac. Ovisno o stanju globalnog tržišta, to smanjenje bi moglo biti obimnije.

Prije pandemije koronavirusa, JLR je godišnje prodavao oko 550.000 automobila, a Mardell je kazao da očekuje povećanju prodaje na 600.000 automobila godišnje. Što se tiče Defendera, očekivana je godišnja prodaja od 100.000 primjeraka.