Na američkom tržištu
6

Električni Hyundai, Kia i Genesis moći se se puniti na Teslinim punionicama od 2024. godine

A. M.
Teslina intuitivnost i pametno investiranje u infrastrukturu sada dolaze do izražaja i naplatu, jer i konkurencija želi baštiniti bogatu mrežu od 50.000 Superchareger punionica. Nakon niza drugih marki u klub Teslinih punionica se prijavila i korejska grupa.

Širom svijeta Tesla ima vrlo dobro uspostavljenu mrežu punionica. Prije nekoliko sedmica američka kompanija objavila da je instalirala 50.000-ti Supercharger punjač. Uvidjevši prednost takve mreže, i korejski gigant Hyundai sa svojim sestrinskim markama preći će na Tesline punionice.

General Motors, Honda, Jaguar, Nissan i Volvo samo su neki od proizvođača automobila koji su već potpisali partnerstvo s Teslom kako bi se njihovi modeli s nultom emisijom mogli puniti na poznatim Supercharger punionicama. Sada Hyundai Grupa također najavljuje da će Hyundai, Kia i Genesis električni modeli biti opremljeni NACS priključcima koji su kompatibilnim s Teslinim punionicama, te da će se od 2024. godine moći puniti na njima širom Sjeverne Amerike.

Do kraja sljedeće godine, korejska grupacija tvrdi da će svi modeli prodani u Sjevernoj Americi biti opremljeni NACS priključcima. Takođe, od 2025. svi ostali vlasnici koji već imaju električni model jedne od korejski marki opremljen CCS priključkom, moći će naručiti poseban adapter, kako bi i oni mogli koristiti Tesline punjače.