Domet 600 km
43

Električni BMW i4 stiže 2021. godine, bit će rival Teslinim sedanima

Klix.ba
U martu ove godine tokom Sajma automobila u Ženevi BMW je potvrdio da će Vision Dynamics koncept ići u serijsku proizvodnju te da će rezultat biti električni brat Serije 4 Gran Coupea, kao i da će se proizvoditi u Minhenu u Njemačkoj.

Prema novom izvještaju magazina AutoExpress, produkcijska verzija koncepta će postati električni model i4 2021. godine, kada će debitovati i popuniti prazninu između modela i3 i i8. Na Sajmu automobila u Parizu održanom ovog mjeseca za britanski magazin je govorio šef BMW-a Herald Kruger, a tema su bili planovi za električne modele. On je potvrdio da će se i4 pojaviti nedugo nakon što stignu iX3 i iNEXT električni crossoveri.

"Već imamo više od 300.000 elektirčnih vozila i plug-in hibrida na cestama, a još ih stiže. Naredne godine ćemo predstaviti Mini Electric, a 2020. će stići BMW iX3. Nakon toga, 2021. godine dolazi BMW iNEXT, kao i i4 tako da ćemo do kraja te godine imati pet električnih automobila", izjavio je Kruger.

Model i4 će biti baziran na BMW-ovoj CLAR modularnoj platformi dizajniranoj za benzince, dizele, plug-in hibride i električna vozila, a i4 će biti dio ponude Serije 4 Gran Coupe te će ga odlikovati konvencionalniji dizajn u odnosu na i3 i i8.

BMW i4 će biti rival Teslinom Modelu 3 i Modelu S kada je riječ o dometu. Kompanija planira da to bude elegantni četverovratni automobil koji će uz jedno punjenje baterije moći preći 600 km.