{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Električni automobili su opasni po život?

F
4.5.2010. u 14:10
0
4
Električni automobili su opasni po život?
0
Električni automobili su opasni po život?
Foto: AP
Londonski dnevnik The Independent piše u utorak o opasnostima koje pješake vrebaju na ulicama britanskih gradova zbog sve većeg broja ekološki "čistih", odnosno električnih automobila.
Ti automobili vjerojatno predstavljaju budućnost ličnog prevoza u velikim gradovima, piše list - glavna prednost im je što su mahom mali, ekološki tj. "čisti" i bešumni.

Međutim, upravo taj "zvuk tišine" koji proizvode, odnosno ne proizvode dok se kreću, predstavlja prema najnovijim istraživanjima veliku opasnost za pješake, koji ih često ne čuju i nađu im se na putu, nesvjesni da im automobil uopće prilazi.

Proizvođači bi stoga ubuduće mogli od zakonodavaca dobiti nalog da u električne automobile ugrađuju umjetni zvuk, koji bi se emitirao s vanjske strane vozila i upozoravao pješake.

Neki od proizvođača će se, jasno, odlučiti za to da koriste umjetni zvuk automobilskog motora, kako bi električna vozila djelovala što prirodnije i pješaci ne bi bili zbunjeni.

Međutim, nije isključeno, navodi list, da će u mnogim slučajevima odlučiti kako je za vozilo bolje, a za pješake prijatnije, da se umjesto zvuka motora ispred vozila čuje - muzika.

Britanska tvornica koja proizvodi električne automobile Leaf već je najavila da će svoja vozila od marta sljedeće godine isporučivati s ugrađenim zvukom iz filma Ratovi zvijezda.

Marketinški stručnjaci istovremeno trljaju ruke i već predviđaju razvoj tržišta sličnog onome na kojem se vrši razmjena i prodaja melodija - tzv. ringtonova - za mobilne telefone, piše list.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: