Godina bez briga
46

Električni auto ne mora biti skup, Dacia Spring po cijeni od 10.990 eura

A. M.
Jedini Dacijin model s nultom emisijom štetnih plinova može se na pojedinim EU tržištima kupiti za bagatelnih 10.990 eura u osnovnoj verziji. Cijena uključuje subvenciju na električna vozila i program Dacia finansiranja.

Početkom aprila Dacia je objavila cijene novog redizajniranog Springa. Jedini električni model rumunskog proizvođača dostupan je u tri razine opreme, tj. Essential, Expression i Extreme, a može se naručiti s motorima od 45 ili 65 KS, zavisno od odabranog paketa opreme.

Cijene novog Springa facelift kreću se od 16.900 eura s PDV-om za osnovnu verziju Essential, dok su za Spring Extreme 65 kupci morali izdvojiti najmanje 19.900 eura s PDV-om prije uključenih subvencija.

No, većina EU zemalja još uvijek nudi poticaje za električna vozila, pa se redizajnirani Spring može kupiti uz dosta nižu cijenu. U tom slučaju cijene padaju na 11.800 eura (Essential 45), odnosno 14.800 eura (Extreme 65). Tu je i srednja verzija Expression 65 koja uz državni poticaj košta 13.800 eura.

Ali cijena ide još niže. Sada Dacia najavljuje otvaranje narudžbi s još atraktivnijom ponudom. S uključenim Dacia finansiranjem, novi Spring facelift u osnovnoj varijanti može se dobiti za čak 10.990 eura s PDV-om. U slučaju verzije Spring Extreme 65, cijene kreću od 13.990 eura.

Međutim, na pojedinim EU tržištima rumunski brend u vlasništvu Renaulta, pokreće kampanju "Godina bez briga", s još boljom ponudom posvećenoj verziji Spring Extreme. Ko naruči novi Spring s opremom Extreme, do 31. maja ostvaruje dodatni popust od 400 eura.

Prvi primjerci stići će do kupaca u septembru, jer se Spring proizvodi u Kini. Spring je u zadnje tri godine postao treći izbor privatnih kupaca u Evropi, a Dacia ističe da je od tada prodato oko 150.000 primjeraka globalno.