Domet oko 320 kilometara
19

Električna Fiat Panda će se proizvoditi u Srbiji

D. B.
Sljedeća generacija Fiatovog modela Panda proizvodit će se u Srbiji, potvrdio je predsjednik ove zemlje Aleksandar Vučić.

Panda će od 2025. godine biti isključivo električni automobil, a bit će predstavljena na specijalnom događaju 11. jula 2024. godine planiranom povodom 125. godišnjice Fiata.

Vučić je kazao da očekuje kako će Stellantis grupa napraviti fabriku u Kragujevcu, a njegova izjava je stigla nedugo nakon sastanka s italijanskom premijerkom Giorgijom Meloni. Međutim, preciznog datuma početka proizvodnje električne Pande u Srbiji zasad nema.

Što se tiče ovog modela, već su poznati neki detalji. Očekuje se da će dizajn biti inspirisan konceptom Centoventi iz 2019. godine, a automobil bi veličinom trebao biti sličan Citroenu e-C3 (2024). Trebao bi usvojiti filozofiju "manje je više" i odisati duhom prve generacije Pande koja je debitovala 1980. godine.

Električna Panda će biti bazirana na Stellantisovoj Smart Car platformi na kojoj je zasnovan i Citroen e-C3. Taj automobil pokreće jedan električni motor koji razvija 111 KS i omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 11 sekundi prije nego dostigne maksimalnu brzinu od 135 km/h. Mali električni Citroen koristi 44 kWh litij-željeznu fosfatnu bateriju. Vjeruje se da će električna Panda imati slične performanse, a možda i istu bateriju, čime bi se smanjili troškovi. Domet bi iznosio oko 320 kilometera, što je i više nego dovoljno za gradsku vožnju.

Cijena nije potvrđena, no trebala bi iznositi između 20.000 i 25.000 eura. To je nešto više u odnosu na e-C3, no potencijalno manje u odnosu na Renault 5 i Volkswagen ID.2.