{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EK predlaže da se i motocikli opreme kočionim sistemom ABS

F
1.10.2010. u 15:52
0
0
EK predlaže da se i motocikli opreme kočionim sistemom ABS
0
EK predlaže da se i motocikli opreme kočionim sistemom ABS
Evropska komisija u petak je predložila da svi novi motocikli budu opremljeni unaprijeđenim sistemom kočenja jer su motociklisti među najranjivijim sudionicima saobraćaja i broj poginulih je u porastu, dok se kod drugih prijevoznih sredstava taj broj smanjuje.
Komisija predlaže uredbu, koja se izravno primjenjuje u zemljama članicama, da svi novi motocikli sa snažnijim motorima budu opremljeni kočionim sistemom protiv blokiranja kotača (ABS).

Uz to, predlaže se da se kod svih vozila iz kategorije L automatski pale svjetla prilikom paljenja motora, kako bi bila vidljivija za ostale sudionike u saobraćaju.

Također se predlaže da se i motociklima propiše smanjivanje štetnih plinova, kako je to propisano i za automobile, te pojačani nadzor tržišta kako bi se spriječilo da se na njemu pojave vozila koja ne zadovoljavaju sigurnosne i ekološke kriterije.

"Ovim prijedlogom znatno ćemo povećati sigurnost tih vozila i istovremeno smanjiti emisiju štetnih plinova. On će nam također omogućiti da se lakše borimo protiv ulaska ilegalnih proizvoda na evropsko tržište", izjavio je povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani.

Prijedlog moraju prihvatiti Vijeće i Evropski parlament, a Komisija predviđa da bi mogao stupiti na snagu 1. januara 2013.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: