auto
7

Dumas osvojio Le Mans i Pikes Peak u sedam dana

Klix.ba
Pored brojnih razvikanih imena u autosportu, pogotovo u Formuli 1, vrlo često "ispod radara" promaknu pravi heroji ovog sporta. Jedan od njih je definitivno Romain Dumas, čovjek koji je sedam dana nakon što je pobjedio na trci 24 sata Le Mansa sa Porscheom upisao pobjedu na najtežoj brdskoj trci Pikes Peak.

Proteklog vikenda održana je vjerovatno najteža i najzahtjevnija brdska trka na svijetu, slavni Pikes Peak u SAD-u, a u žestokoj konkurenciji vrhunskih vozača i raznovrsnih automobila slavio je fenomenalni Dumas.

Naime, Romain Dumas je osvojio dvije najprestižnije automobilske trke u razmaku od samo jedne sedmice, 24 sata Le Mansa i Pikes Peak International Hill Climb.

Nakon što je prošle sedmice došao do pobjede s Porscheom u najbržoj klasi LMP1, istina nakon neočekivanog odustajanja Toyote, Dumas je istim tempom pokorio i potpuno drugačiju trku kao što je Pikes Peak. On je ovu dugu i tešku stazu provezao za samo 8:51.445, što je bilo dovoljno brzo da stigne do pobjede u ukupnom poretku trke.

On je vozio ovogodišnji BMW M20 RD Limited u Unlimited klasi. "Pikes Peak je uvijek avantura i opet je bio ove godine", napisao je Dumas u svom postu na Facebooku. "Pobjeda je na kraju, stigli samo do cilja za manje od devet minuta uprkos probijenom crijevu i malim problemima s kočnicama na kraju, tako da smo itekako zadovoljni. Nije bilo lako, ali smo se borili svi zajedno".

Prošlogodišnji pobjednik Rhys Millen ove godine je stigao na drugo mjesto sa oko šest sekundi zaostatka za fenomenalnim Dumasom.