Ekolozi zabrinuti
0

Do kraja godine u svijetu će biti milijarda automobila

SRNA
Do kraja ove godine u svijetu će biti milijarda automobila.

Proizvodnja putničkih vozila u svijetu dostigla je rekord: Worldwatch Institute iz Washingtona navodi da je ove godine proizvedeno 80 miliona automobila i lakih kamioneta.

Te cifre zabrinjavaju ekološke aktiviste, jer su vozila na fosilna goriva glavni uzrok zagađivanja vazduha i snažno doprinose globalnom zagrijavanju.

Sa 80 miliona automobila i kamioneta proizvedenih ove godine njihov ukupan broj u svijetu približio se milijardi.

Većinu pokreću benzinski motori i dizel-motori, čiji izduvni gasovi zagađuju vazduh i doprinose klimatskim promjenama.

Daleko najveći proizvođač u ovom trenutku je Kina, koja je svojim ogromnim rastom u protekloj deceniji prevazišla tri najveća proizvođača automobila - Njemačku, Japan i SAD.

Na hibridna i električna vozila otpada svega dva odsto proizvodnje.

Predstavnici autoindustrije tvrde da ona brine za prirodnu sredinu. Steven Brooks, analitičar sajta "Edmunds.com", koji prikuplja podatke o tržištu automobila, kaže da industrija reaguje na zabrinutost kupaca za prirodu.

Do kraja 2015. godine kupcima će biti predstavljena 43 razna modela – kao što je hibridno-električni "Honda CR-Z“.

Ipak, eksperti upozoravaju da, ako se ne pređe na čišća i efikasnija goriva i alternativne pogonske sisteme, električni automobili neće riješiti problem zagađenja.

Stručnjaci ističu da bi vodonikove ćelije i novi materijali, kao što su magnezijumske legure i stakloplastika, mogli dramatično da poboljšaju energetsku efikasnost putničkih vozila. Ali takva poboljšanja su za dalju budućnost.