Renault, Slovenija
0

Do kraja godine rekordna proizvodnja automobila

FENA
Tvrtka "Revoz" iz Novog Mesta, koja je u stopostotnom vlasništvu francuskog Renaulta, objavila je da je uprkos općoj krizi automobilske industrije do početka ove sedmice proizvela ove godine 200.165 automobila modela Twingo i Clio te da će do kraja godine taj broj biti povećan na 210.000, što je rekord od kada posluje.

Zbog toga će zaposlenima biti isplaćena i rekordna godišnja nagrada od 1.000 eura bruto, naveo je Revoz u saopćenju za javnost.

Krajem prošle godine slovenska podružnica Renaulta je zbog smanjenja narudžbi ukinula noćnu smjenu i tako smanjila proizvodnju. Situacija se u automobilskoj industriji popravila u prvoj polovini ove godine nakon što je francuska vlada svojim automobilskim kompanijama zbog krize odobrila finansijske stimulanse, a Njemačka odobrila stimulanse za kupnju novih automobila, također u svrhu smanjivanja krize, pa je proizvodnja vraćena na raniji nivo i povećana.

U Revozu navode da su poslovne perspektive za početak iduće godine dobre, ali bi se kasnije mogle pogoršati jer se očekuje da će privremene mjere za oživljavanje automobilske industrije prestati vrijediti. Mnogo očekuju od uvođenja proizvodnje novoga Renaultova modela u Novom Mestu, za što je i slovenska vlada odobrila novčanu pomoć od 14 miliona eura.