auto
32

Dizelska Mazda 6 ruši rekorde

Klix.ba
Prošli vikend bio je vikend nagrada za Mazdu na ATP testnom poligonu u Papanburgu u Njemačkoj, gdje je kompanija oborila 20 postojećih FIA-inih (FIA – Fédération Internationale de l'Automobile) brzinskih rekorda.

Perjanice proizvođača koji izaziva konvencije - tri Mazde6 pokretane SKYACTIV-D 2.2 dizelskim motorom sa 175 KS, završile su 24-satni maratonski test na brzinskoj stazi, tako što su sva tri vozila oborila postojeći rekord prosječne brzine.

Prvi automobil Mazda6 ostvario je prosječnu brzinu od 221,072 km/h, a dva sljedbenika su zabilježili minimalne zaostatke. Prethodni rekord za vozila iz serijske proizvodnje sa dizelskim motorima zapremine 2.0 – 2.5 l bi je 209,824 km/h.

Svaka od tri Mazde6 koje su sudjelovale u testu oborila je još nekoliko prosječnih brzinskih rekorda, zabilježenih na različitim dužinama staze, u skladu sa FIA standardima.

Za upravljačem automobila, koji su vozili više od 5.300 km u periodu od 24 sata, mijenjala su se 23 vozača iz sedam zemalja Europske unije. Među njima su bili profesionalci – testni vozači, ali i novinari i ljubitelji automobila, koji su aplicirali i ispunili kriterije za učešće u kampanji koju je pokrenula Mazda u maju prošle godine.

Tokom svoje 1,5-satne „ture“ za volanom, oni nisu smjeli pratiti rezultate prethodnog automobila, a istovremeno su morali biti iznuzetno oprezni u strmo nagnutim krivinama na kraju svakog kruga, kako bi se izbjeglo gubljenje brzine.

Ipak, razlika u prosječnoj brzini između tri Mazde6 bila je samo 0,89 km / h nakon 24 sata – zasluga, osim vozačima, pripada i timovima za podršku, sastavljenim od uposlenika iz različitih Mazda salona. Naravno, prije svega obaranje rekorda i ovakve brzine su rezultat vrhunskog dizajna, voznih karakteristika i pouzdanosti automobila Mazda6, čak i kada se vozi na granicama izdržljivosti.

Mazdin nagrađivani SKYACTIV-D dizelski motor je dostupan u Mazdi6, Mazdi3 i MazdiCX-5 i bilježi jednaku potražnju od prvog dana kada je lansiran. Može se reći da je jednako popularan, koliko i nekonvencionalan - izdvaja se jedinstvenim inžinjerskim pristupom, najnižim omjerom kompresije na svijetu za dizelske motore od 14:1 i izuzetnom učinkovitošću uz minimalne potrošnju goriva i emisiju CO2. Verzija ovog motora će se naći i u skoro dolazećoj potpuno novoj Mazdi2 - novi SKYACTIV-D 1.5, sa kompresijom 14,8:1.

I prije ovog brzinskog testa, Mazdin je motor bio uspješan na stazi – sredinom 2013.godine Mazda6 pokretana SKYACTIV-D 2.2 motorom je postala prvi dizel koji je ikada osvojio trku na Indianapolis Motor Speedway stazi u SAD-u (pobijedivši na Grand-am-Brickyard u GX klasi).