Mercedes SL kao osnova
0

Dizajnerski projekat Coupetorino

Sarajevo-x.com
Italijanski dizajnerski studio Studiotorino predstavio je svoju kreaciju za ovogodišnje dizajnersko takmičenje World Design Capital, a koja predstavlja opsežno prerađenog Mercedesa SL, koji sada izgleda kao zaista jedinstven spoj njemačke tehnologije sa zavodljivim italijanskim dizajnom.

Sam cilj ovog dizajnerskog takmičenja je da izazove dizajnere širom svijeta tako da na što inovativniji način obrade već postojeći automobil, ali tako da automobil ne izgubi u potpunosti svoj identitet, nego da mu samo daju jednu novu i neobičniju dimenziju.

U Studiotorinu su shvatili da je Mercedes SL idealan automobil za njihove potrebe, pa su odmah počeli sa prekrajanjem prepoznatljive siluete SL-a. U skladu sa svojim namjerama SL-u su dali ime Coupetorino, a cilj je očito bio dati Njemcu oblik koji će neodoljivo podsjećati na jedan od uradaka iz ferrarijeve konjice u Maranellu. Tako su se dizajneri fokusirali na zadnji dio. Tačnije, prelazak krova na zadnji dio automobila u potpunosti je preoblikovan, pa njihov SL sada ima mnogo elegantniju siluetu, a koja je u potpnosti ispunila i cilj, kada se uoči sličnost sa Ferrarijem 599 GTB.

Pored nove zadnjice Coupetorino dobio je i novu masku koja je zadržala osnoven obrise, ali je prilagođena novim proporcijama, a usput je izgubila i sve atribute Mercedesa. Uz nekoliko aerodinamičkih dodataka i nove , agresivnije, naplatke u Studiotorinu su zaključili svoj niz radova, te su za potrebe takmičenja oblikovali detaljan model u razmjeri 1:4.

Upitno je koliko ovakvi radovi mogu zadržati duh neke marke ili modela, ali u svakom slučaju dobro je vidjeti kako bi neki popularan model mogao izgledati da je došao u ruke ljudi sa nekim drugačijim idejama i željama. U svakom slučaju nakon zvaničnog predstavljanja projekta čelnicima Mercedes-Benza nije bilo negativnih kritika niti protivljenja, pa će uskoro Coupetorino zaživjeti i kao pravi automobil u stvarnoj razmjeri, a kako se radi tek o dizajnerskom poduhvatu nije realno očekivati da će biti izrađeno više primjeraka ovog neobičnog njemačko-italijanskog coupea.