Novo radno mjesto
17

Dizajner Bugattijevog Chirona prešao u Koenigsegg

D. B.
Alexander Selipanov (desno)
Alexander Selipanov (desno)
Može se reći da je Koenigsegg imao nege od najtalentovanijih dizajnera u svojoj 25-godišnjoj historiji jer njegovi automobili izgledaju poput svemirskih brodova na točkovima, a sada su dobili novo "pojačanje".

Čak i Koenigseggov prvi originalni CC prototip iz devedesetih godina prošlog stoljeća izgleda nevjerovatno i danas, a nove hiperautomobile poput Agere RS, predivne Regere i novog Jeska nema potrebe ni spominjati.

Koenigsegg je sada doveo pojačanje u svoje redove te zaposlio Alexandera Selipanova kao novog šefa dizajna. Selipanov je diplomirao na na Art Center koledžu za dizajn u Pasadeni u Californiji, a nakon stažiranja u Mazdi u Sjevernoj Americi i Volkswagenovom dizajnerskom centru u Californiji, pridružio se VW-ovom Centru za dizajn u Potsdamu gdje je radio projekte dizajna eksterijera modela iz VW Grupe.

Selipanov se 2010. godine pridružio Lamborghinijevom timu za dizajn eksterijera te je direktno učestvovao u projektu Huracan, a potom je postao i šef odjela za eksterijer u Bugattiju 2014. godine. U svom rezimeu ima spektakularni koncept Vision Gran Turismo te moćni Chiron. Poslije je imenovan šefom globalnog napednog dizajna u Genesisu te je bio odgovoran za koncepte Essentia i Mint.

Međutim, Selipanov je ponovo promijenio poslodavda pa će od oktobra ove godine raditi za Koenigsegg. Bit će direktor i glavni dizajner u RAW dizajnerskoj kući u Angelholmu u Švedskoj, odnosno u novoj kompaniji koja će pružati dizanjerske usluge.