Veliki dan za Sarajevo
73

Detalji Red Bull Showruna: Vožnja F1 bolida, drift, moto show, muzički spektakl i brojna iznenađenja

D. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Uzbudljivi Red Bull Showrun će u junu ove godine biti održan u Sarajevu, a na današnjoj konferenciji za medije su otkriveni najvažniji detalji o ovom velikom događaju. Također, obratili su se predstavnici organizatora te domaćina ovog spektakla.
Kao što je već poznato, Red Bull Showrun Sarajevo planiran je za nedjelju 9. juni, kada će glavni grad BiH postati pozornica za jedinstveni performans bolida Formule 1, ali će ponuditi i mnogo više od toga kako bi iskustvo publike bilo nezaboravno.

F1 bolid će biti u centru pažnje, no bogati program uključuje muzičke nastupe, nastup Red Bull Driftbrothersa, poznatog njemačkog dvojca iz svijeta drifta, kao i virtouza na stunt motoru Arūnasa Gibieže. Na konferenciji za medije održanoj u Zemaljskom muzeju BiH, okupljenim predstavnicima medija prenesena je poruka legendarnog F1 vozača, Davida Coultharda, koji je naglasio da je Sarajevo jedan od samo devet gradova u svijetu koji će ugostiti Red Bull Showrun.

U ime organizatora događaja Red Bull Showrun Sarajevo, novinarima se obratio Jadran Crnogorac. On je potvrdio da će se bolid kretati trasom od Marijinog Dvora do Mašinske škole te nazad pored Zemaljskog muzeja BiH.

"BiH i Sarajevo sigurno zaslužuju ovakve događaje i ovo je naša posveta gradu. Želimo se posebno zahvaliti našim pokroviteljima i partnerima bez čije podrške realizacija ovako velikog projekta sigurno ne bi bila moguća“, kazao je Crnogorac.

On je istakao da će posjetioci i fanovi Formule 1 ovaj adrenalinski spektakl moći posmatrati potpuno besplatno, no kazao je i da će u prodaju biti pušten određen broj ulaznica za Fun Pit zonu i VIP sjedišta na tribinama namijenjenih onima koji žele najbolji mogući pogled na stazu.

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, Adnan Šteta, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su Vlada KS i Ministarstvo uspjeli stvoriti ambijent u kojem se mogu održavati ovakvi spektakularni događaji, što je Red Bull i prepoznao.

"Ponosan sam što ćemo biti dio svjetskog projekta. Prvi put na našim saobraćajnicama proći će bolid i s nestrpljenjem čekamo juni. Spremamo se kako bi sve bilo savršeno. Neke stvari nećemo otkrivati, bit će mnogo iznenađenja, a mi ćemo biti prava podrška kako bismo iz Sarajeva poslali još jednu fenomenalnu sliku u cijeli svijet“, rekao je Šteta.

Ministar kulture i sporta KS, Kenan Magoda, naveo je da će ministarstvo ove godine podržati mnogo događaja i projekata, no da je Red Bull Showrun Sarajevo jedan od najvećih.

"Čeka nas cjelodnevni svjetski događaj, prepun sportskih, kulturnih i muzičkih dešavanja. Ovo se u Sarajevu događa prvi put i vjerujemo da će biti potpuni spektakl za sve koji budu prisutni, ali i za one koji ga budu pratili putem TV ekrana i online platformi. Prostor u i oko Zemaljskog muzeja bit će centar dešavanja 9. juna i zato danas simbolično iz našeg muzeja šaljemo poruku da Sarajevo zaslužuje biti na listi najvećih događaja u regiji i svijetu“, poručio je Magoda.

Okupljenim predstavnicima medija obratio se i Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice KS.

"Ovo je svjetski show, izuzetno kvalitetan i važan događaj i mi smo počašćeni da se događa upravo u Sarajevu. Turistička zajednica KS kontinuirano podržava projekte koji Sarajevo između ostalog predstavljaju kao kulturnu, historijsku, muzičku, gastronomsku i sportsku metropolu iz koje šaljemo pozitivne vibracije u cilju privlačenja turista, kao i ugodnog boravka svih koji dolaze na različita takmičenja, odnosno događaje. Učesnicima želimo poseban i uzbudljiv boravak u Sarajevu“, naglasio je Fazlagić.

Glavni dio Red Bull Showruna, koji uključuje vožnju bolida u centru grada, planiran je od 14 do 16 sati u nedjelju 9. juna, ali organizator naglašava da je planiran cjelodnevni zabavni program s koncertima i after partyjimia, a sve kako bi posjetioci imali ispunjen i zabavan dan u Sarajevu.

Na događaju se očekuje više od 50.000 ljudi iz BiH, regije i svijeta, a svi oni koji ne budu u mogućnosti pridružiti se na lokaciji, moći će uživati u direktnom TV prijenosu na Sport Klubu.

Projekt će biti realizovan uz podršku Ministarstva saobraćaja KS, Ministarstva Kulture i Sporta KS, Turističke zajednice KS, te kompanija Bingo, Hifa Petrol, Telemach i Alta.