Košta 2,5 miliona eura
16

Dartz pravi "moderni LM002" baziran na Lamborghini Urusu

D. B.
Latvijska kompanija Dartz je odlučila ponuditi svijetu još jedan ogromni i "macho" SUV, a to je model nazvan Prombron Iron Diamond CLV.

Riječ je o SUV-u oštrog dizajna poput njegovih prethodnika, koji je ipak usvojio osnovu Lamborghinijevog Urusa te košta 2,5 miliona eura.

Prema tvrdnjama iz Dartza, SUV je nastao iz velike vizije "spajanja brutalne sile Lamborghinija LM002 s elegantnom profinjenošću savremenog inženjeringa". Unutar ovog okvira, novi Prombron navodno kombinuje "uzbuđujuće performanse sportskog automobila, robusnu izdržljivost vojnog tenka i uglađeni luksuz Lamborghini Urusa".

U saopćenju za medije se navodi da fotografije prikazuju novi Prombron Iron Diamond baziran na Lamborghiniju, no pažljiviji pogled otkriva da se model fotografisan na Azurnoj obali i Alpama čini identičnim originalnom Prombronu, koji postoji od početka 2010-tih. To dodatno potvrđuju podaci u foto fajlovima, što ukazuje na da je photoshooting obavljen u Alpama 2011. godine.

Ako kompanija već uspiejva transformisati Urus u Prombron, onda SUV vjerovatno nasljeđuje 4,0-litarski twin-turbo V8 motor, koji može isporučivati do 666 KS u standardnoj konfiguraciji.

Prethodni Dartzovi modeli, koji su se koristili i za snimanje filma "The Dictator" iz 2012. godine, bili su bazirani na modelima Hammer H2 i Mercedes-Benz GLS.

Dartz tek treba otkriti izgled unutrašnjosti, no obećano je da će to biti "svijet neuporedive raskoši i ekskluzivnosti". Gledajući historiju latvijskog brenda, neće biti iznenađenje ako se u unutrašnjosti novog Prombrona nađu luksuzni materijali poput plemenitih metala i kože egzotičnih životinja, čime bi se odstupilo od trendaveganskih i održivih materijala koji su prihvatili veliki proizvođači automobila.

Ono što je poznato, Dartz Prombron Iron Diamond CLV će koštati 2,5 miliona eura.