Čekajući napredak
6

Danas važna odluka Predstavničkog doma PSBiH: Ukida se carina na električne automobile?

Klix.ba
Današnja sjednica Predstavničkog doma PSBiH trebala bi, nadamo se, donijeti jednu od odluka koja bi mogla biti prava prekretnica u integraciji naše zemlje u tokove elektromobilnosti i stvaranja uslova da električni automobili ne budu samo stvar prestiža nego i unutar mogućnosti kupaca koji se žele voziti bez buke i emisije štetnih gasova.

Članovi Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržali su inicijativu kojom se Vijeće ministara BiH obavezuje da u roku od 15 dana usvoji Odluku kojom se suspenduje carinska stopa na uvoz električnih i značajno umanjuje carinska stopa na uvoz hibridnih automobila.

Poslanička inicijativa kojom se suspendira carinska stopa na uvoz električnih i značajno umanjuje carinska stopa na uvoz hibridnih automobila naći će se i na sjednici Predstavničkog doma PSBiH koja je zakazana za danas, 7. juna.

Sama inicijativa začeta je u Udruženju za elektromobilnost pri Privrednoj/Gospodarskoj komori Federacije Bosne i Hercegovine, a koje je svojim inicijativama dovelo do zaista važnih pomaka u stvaranju boljih uslova za razvoj elektromobilnosti u cijeloj BiH.