{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


DaimlerChrysler najavio otpuštanje 13 hiljada radnika

F
15.2.2007. u 15:26
0
0
DaimlerChrysler najavio otpuštanje 13 hiljada radnika
0
DaimlerChrysler najavio otpuštanje 13 hiljada radnika
Njemačko-američki proizvođač automobila DaimlerChrysler objavio je da će zatvoriti 13 hiljada radnih mjesta u američkom Chrysleru, u okviru novog plana restrukturiranja tog dijela poslovanja koji je prošle godine poslovao s gubitkom od 1,1 milijardi eura, prenose agencije.
Ukupna netodobit tog proizvođača smanjena je u četvrtom tromjesečju prošle godine za 40 posto na 577 miliona eura,a u cijeloj godini porasla za 14 posto na 3,2 milijarde eura, zahvaljujući ponajprije dobrim rezultatima branda Mercedes i odjela za kamione, koji su amortizirali Chryslerove loše poslovne rezultate, objavila je kompanija u službenom saopćenju.

Poput konkurenata General Motorsa i Forda, i Chrysler se našao pod udarom snažne cjenovne konkurencije i visokih cijena benzina u SAD-u, koji su prigušili potražnju za sportskim vozilima, kamionima i minivanima. Upravo ta vozila čine više od 70 posto Chryslerove prodaje.

Taj je ogranak u četvrtom tromjesečju prošle godine zabilježio operativni gubitak od 124 miliona eura, a u cijeloj 2006. gubitak od 1,1 milijarde eura u odnosu na operativnu dobit od 1,5 milijardi eura u 2005. Broj prodanih vozila smanjen je u 2006. za gotovo šest posto.

Chrysler namjerava u razdoblju od tri godine zatvoriti 11 hiljada radnih mjesta u proizvodnji, i to devet hiljada u SAD-u i dvije hiljade u Kanadi, te još dvije hiljade radnih mjesta koja zahtijevaju visoku stručnu spremu. Predviđeno je i zatvaranje jedne tvornice u SAD-u.

R-klasa mora na popravni

18.02.2007. u 12:47
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: