Historijski trenutak
21

Dacia prodala 8 miliona automobila u posljednjih 19 godina

A. M.
Proizvođač iz Miovenija, u vlasništvu francuskog diva Renaulta, doživio je ostvarenje historijskog praga: prodaju 8-milionitog automobila, od 2004. do danas.

Rumunski proizvođač automobila Dacia osnovan je 1968. godine pod imenom UAP ili, drugim riječima, Uzina de Autoturisme Pitesti. Tri inicijala također se mogu pronaći na prvom amblemu marke, uz orla koji sjedi na vrhu planinskog lanca (kao referenca na Karpate).

Ime Dacia prvi put se pojavilo 1980. godine, kada je proizvođač iz Miovena dobio novi logo, s crnom pozadinom.

Godine 1999. Grupa Renault preuzima Daciu, a 2003. upoznajemo treći amblem u historiji kompanije u kojem je ime ispisano na plavoj pozadini. Bio je to, štaviše, prvi Dacijin logo koji će biti poznat van granica Rumunije, zahvaljujući modelu Logan, koji je debitovao 2004. godine.

Iako je u početku Logan trebao biti plasiran samo u Rumuniji, na kraju se počeo prodavati i na ostalim istočnoevropskim tržištima, a vrlo brzo se ova popularna limuzina proširila i na bogata zapadnoevropska tržišta.

Četiri godine kasnije, Dacia lansira model Sandero i s njim, novi i moderniji, logo koji su mnogi povezali s ‘’otvaračem’’. Godine 2021. Dacia je predstavila zadnji i ujedno najmoderniji logo, u obliku dva slova C koja se dodiruju i koji je prisutan na aktuelnoj gami i koji ga distancira od svih prethodnih.

No, vraćajući se u 2004. godinu, u posljednjih 19 godina, Dacia modeli počeli su se prodavati u 44 širom Evrope. Francuska je postala glavno tržište, a zatim Italija. Drugu godinu zaredom Dacia vodi na ljestvici maloprodajnih marki u Evropi. Štaviše, od 2017. do danas Dacia Sandero je najprodavaniji automobil na maloprodajnom tržištu u Evropi, dok je Duster prošle godine bio drugi.

Danas Dacia gamu čine modele kao što su Spring, Sandero, Sandero Stepway, Duster, Jogger i, naravno, Logan. Svi su oni pridonijeli dostizanju brojke od 8 miliona prodatih automobila u posljednjih 19 godina. No, daleko najpopularniji je Sandero (prvenstveno verzija Sandero Stepway) s 2,78 miliona primjeraka. Slijede Duster s 2,26 miliona primjeraka i Logan s 1,97 miliona prodatih primjeraka.

Prije 2012. Dacia je imala samo jednu tvornicu, onu u Miovenu. Tamo se sklapaju modeli kao što su Logan, Sandero, Sandero Stepway, Duster i Jogger, ali od 2012. svečano je otvorena tvornica u Tangieru u Maroku, gdje se također proizvode Logan, Sandero, Sandero Stepway i Lodgy. Sedam godina kasnije, proizvodnja Logana, Sandera i Sandera Stepwaya također je proširena na tvornicu u Casablanci u Maroku.