Visoka cijena
0

Continental će otpustiti hiljade radnika zbog tranzicije na elektrifikaciju

A. M.
Na hiljade radnih mjesta ugroženo je zbog visoke cijene prelaska na elektrifikaciju. Njemački div Continental najavio je otpuštanje hiljade radnika širom svijeta dok poduzima korake za smanjenje troškova i jačanje konkurentnosti svoje automobilske divizije.

Njemačka kompanija se bori da zaustavi pad profitabilnosti svoje automobilske jedinice, koja je počela zaostajati za konkurentima kako industrija prelazi na električna vozila. ‘’Smanjenja su dio plana za smanjenje godišnjih troškova za 400 miliona eura’’, saopštio je njemački gigant. Tačan broj otpuštanja još nije utvrđen, ali u pitanju su hiljade radnih mjesta. Manager Magazin je ranije izvještavao o ovom problemu kako njemački div planira ukinuti 5.500 radnih mjesta - od kojih 1.000 u Njemačkoj.

U saopštenju iz Continentala nije navedena niti potvrđena tačna brojka, ali je rečeno da će se planirana smanjenja usredotočiti na pojednostavljenje i racionalizaciju poslovne i administrativne strukture putem niza mjera za sve, od prodaje do istraživanja i razvoja do krajnje proizvodnje. Iz Continentala su takođe saopštili da će osigurati potpuno ažuriranje strategije na svom danu tržišta kapitala 4. decembra. Kompanija je zabilježila smanjenu dobit u trećem kvartala, a izgledi za iduću godinu su više nego konzervativni.

Broj poslovnih područja u automobilskoj diviziji smanjit će se sa šest na pet, dok će segment pametne mobilnosti biti raspušten i dodijeljen drugim poslovnim divizijama. Ova informacija dolazi usred izvještaja da Continental planira restrukturiranje i potencijalnu prodaju, uključujući prodaju ili pozivanje partnera za svoj posao autonomne mobilnosti, koji proizvode senzore za funkcije pomoći vozaču u vožnji i zahtijeva stotine miliona eura u daljnjim ulaganjima.

Continental zauzima 9. mjesto od 100 najboljih globalnih dobavljača dijelova proizvođačima automobila sa ostvarenom globalnom prodajom od 25,4 milijarde dolara u 2022. godini.