{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


CLEVER - automobil širok jedan metar

F
27.4.2006. u 14:03
0
0
CLEVER - automobil širok jedan metar
0
CLEVER - automobil širok jedan metar
Prototip metar širokog ekološkog automobila, koji je konstruisan tako da se može provući kroz saobraćajni čep, predstavljen je u Velikoj Britaniji, nakon trogodišnjeg istraživanja koje je finansirala Evropska unija.
Vozilo su u utorak javnosti predstavili naučnici sa Univerziteta Bath na zapadu Engleske koji su ispitali prototip. No u projektu učestvuje ukupno devet evropskih partnera s područja industrije i nauke, kao što su BMW i Francuski institut za naftu u Vernaisonu kraj Lyona.

Mini-automobil s tri točka, koji je dobio ime Clever (Compact Low Emission Vehicle for Urban Transport), koristi zemni plin, a troši 2,5 litre goriva na sto kilometara. Kako tvrde njegovi konstuktori, to će mu omogućiti da u vožnji bude pet puta jeftiniji od običnog automobila i da ispušta triput manju količinu CO2 od klasičnog porodičnog automobila.

Vozilo, plod saradnje britanskih, francuskih, njemačkih i austrijskih inženjera, koje je s 2,16 miliona eura finansirala Evropska unija, moglo bi biti konkurencija Smartu i zasad je proizvedeno samo u pet primjeraka.

Procjenjuje se da bi tvornička cijena automobila, dođe li do serijske proizvodnje, mogla biti između 7.200 i 14.400 eura.

Novi Audi za Beckhama

28.04.2006. u 16:42

Great Wall Motor u Gradišci

26.04.2006. u 23:02
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: