auto
2

Citroën naredne godine ulazi u WTCC

Klix.ba
Nakon višegodišnje dominacije u svjetskom reliju, Citroën se okreće kružnim trkama.

Od 2014. godine francuski proizvođač automobila ulazi u veoma popularan WTCC (World Touring Car Championship) šampionat, što će svakako biti novi izazov sa kompaniju i njihovog prvog potvrđenog vozača, legendarnog Francuza Sebastiena Loeba.

"Posljednjih mjeseci Citroën Racing planira i razrađuje sve detalje oko ulaska u WTCC", rekao je Frédéric Banzet, predsjednik upravnog odbora Citroëna. "WTCC nam je veoma zanimljiv zbog nekoliko razloga: medijski je veoma praćen, pravilnici ne zahtijevaju enormno velike količine novca, a trke se voze širom svijeta".

Učešće Citroëna u WTCC-u dodatno će popularizovati francuski brand na velikim tržištima poput Kine, Rusije i Južne Amerike.

"Nastup u novoj disciplini pred nas postavlja veliki izazov. U svakom slučaju imamo na raspolaganju dosta materijala od kojeg ćemo napraviti konkurentan automobil. Posao je već krenuo u našem tehničkom centru i nadamo se kako ćemo uskoro biti u prilici da isprobamo naš auto za WTCC", kaže Yves Matton, šef tima Citroën Racing koji naredne godine planira učestvovati u svim trkama WTCC kalendara.

"Oduševljen sam što smo na pragu novog poglavlja i novih izazova. Jedva čekam dan kada ću sjesti u naš novi trkaći auto. U međuvremenu, pored relija, mnogo sam eksperimentisao sa drugim disciplinama kako bih bio spreman za drugačije zahtjeve. Ne očekujem šampionsku titulu prve godine, ali sam odlučan da do nje dođem prije ili kasnije“, rekao je najbolji reli vozač svih vremena Sebastien Loeb.