Novozelandski motociklist
36

Chris Birch za Klix.ba: BiH ima potencijal za motociklizam, morate poštovati svoju lijepu zemlju

D. B.
Foto: Jadran Čilić
U organizaciji Next Horizona BiH na Bjelašnici je održan KTM Adventure Rally u kojem je učestvovalo 150 vozača iz cijelog svijeta koji su svojim dvotočkašima imali priliku obići bh. planine, rijeke i sela te doživjeti nezaboravno trodnevno iskustvo. Na reliju je bio i Chris Birch, osmerostruki novozelandski enduro šampion, trostruki pobjednik utrke Roof of Africa i pobjednik relija Red Bull Romaniacs iz 2010. godine. Posjeta BiH je bila prilika za intervju sa slavnim motociklistom.

BiH je odabrana za jedini evropski reli ove godine zbog nevjerovatne prirode, izazovnih staza, prekrasnih planina, dubokih kanjona, ledeno hladnih planinskih jezera i rijeka. Protekla tri dana bila su nezaboravna, prelazili su od 150 do 250 km dnevno, zadovoljni su organizacijom i domaćinima, a vozači su izrazili želju za ponovnim dolaskom.

"Prve impresije o Sarajevu i BiH su sjajne, zaista mi se sviđa Sarajevo, u gradu je nevjerovatna atmosfera. Uživao sam u istraživanju grada i okoline prije početka relija", izjavio je Birch za portal Klix.ba.

Motocikli su njegova velika ljubav i vezan je za njih cijeli život. U svojoj garaži ima tri.

"Odrastao sam uz motocikle, moji ih roditelji još uvijek voze. Nekada smo zajedno išli na vožnju motociklima u planine, kao četverogodišnjak sam sjedio na rezervoaru motocikla moje majke, a otac je vozio moju sestru doslovno u ruksaku. Zaista se ne sjećam kada sam naučio voziti motocikl, jednostavno se dogodilo. Sada imam tri motocikla, KTM 950 Adventure, Aprilliju 450 Vtwin enduro, koja tek povremeno pali, te Geeves iz 1957. godine. Međutim, zahvaljujući KTM-u je u mojoj garaži ovog ljeta 12 motocikala", rekao je slavni Novozelanđanin.

U svojim vitrinama ima mnogo osvojenih trofeja za koje se odrekao mnogih stvari, ali i mnogo rizikovao.

"Motociklizam je naporan i iscrpljujući sport koji je uz to i opasan. Međutim, kad volite sport kao što ja volim motociklizam, treninzi i žrtvovanje su samo dio toga i mogu predstavljati užitak. Nažalost, opasnost je nešto sa čim morate živjeti, ali se rizik može umanjiti snažnim tijelom i duhom", kazao je Birch.

Dakar je jedan od ogromnih izazova koje je imao u svojoj karijeri, a koje je uspješno ispunio.

"Bilo mi je teško da se naviknem na brzinu. Obično se takmičim u hard enduru koji je mnogo sporiji i tehnički zahtjevniji tako da mi se na Dakaru činilo da je sve ubrzano. Utrka je bila teška, ali ništa za mene nije teško kao Red Bull Romaniacs", riječi su našeg sagovornika.   U svom životu je najponosniji na dvije stvari.

"Najviše sam ponosan na osvajanje relija Red Bull Romaniacs i na to što sam dobar otac", istakao je Birch.

On je uvijek željan novih avantura pa ga u bliskoj budućnosti očekuju nova uzbuđenja.

"Sviđa mi se Kanada, u toj zemlji žive sjajni ljudi, lijepo je voziti motocikl, posebno u planinama. Tamo namjeravam otići, želim koristiti svoje vještine i posjećivati nova mjesta. Međutim, za to je potrebno napraviti planove", otkrio je Novozelanđanin.

Birch u međuvremenu podučava i mlade motocikliste u Australiji i na Novom Zelandu.

"Motiviše me ljubav prema sportu, želim pomagati ljudima da više uživaju u svojim motociklima i da ostvare svoje ciljeve", dodao je.

BiH ima potencijala za razvoj motociklizma.

"Naravno, ako stvari uradite na pravi način, imat ćete odličnu stvar. Također, morate poštovati svoju lijepu zemlju", poručio je Birch.

Hrana koju je probao u našoj zemlji mu se svidjela.

"Probao sam vašu kuhinju u jednom selu, ne znam nazive jela koja sam jeo, ali je sve bilo odlično", završio je Birch.