auto
1

Chevroletovi zimski savjeti o dječjim sjedalicama

Klix.ba
Nošenje zimske jakne u sjedalici loše utiče na sigurnost djeteta, a pomoću jednostavnog ispita možete otkriti moguću opasnost.

Kako dani postaju sve kraći, a noći sve duže, jasno je da nam je zima sve bliža i bliža. Roditelji znaju da će zato, između ostalog, uskoro trebati pospremiti svu ljetnu dječju odjeću i izvući zimske jakne i snježne skafandere. Mnogi od njih, međutim, ne znaju da nošenje deblje zimske jakne u automobilu može ugroziti sigurnost djeteta. Chevrolet stoga roditeljima savjetuje da kod pripreme svog automobila za zimu svakako povedu računa o dječjim sjedalicama.

Prema podacima britanskog ministarstva saobraćaja, čak do 80 posto sjedalica u automobilima ne upotrebljava se na ispravan način, pri čemu najveći problem predstavlja zatezanje pojasa. Ako na sebi ima deblju jaknu, dijete se ne može smjestiti u sjedalici na odgovarajući način budući da mu pojas više ne odgovara - na taj se način povećava mogućnost da zbog toga bude izbačeno iz sjedalice.

Iako je činjenica da će u slučaju sudara sva vrsta odjeće biti izložena određenom pritisku, pojas se u slučaju nošenja deblje jakne, pri naglom kočenju, može olabaviti do te mjere da dijete isklizne iz sjedalice. Upravo zbog toga pojas dječje sjedalice u svakom trenutku mora biti dobro zategnut i u stalnom dodiru s tijelom djeteta.

Najbolji način da sigurnost vašeg djeteta i zimi ostane na visokom nivou postiže se tako da ga obučete u toplu, ali tanju jaknicu, kao i da unutrašnjost vozila ugrijete prije početka putovanja.

Nakon što dijete odgovarajuće smjestite u sjedalicu i osigurate ga pojasem, pokrijte ga njegovom jaknom, jer će na taj način zadržati toplinu bez ugrožavanja sigurnosti.

Provjerite predstavlja li dječja jakna moguću prijetnju za sigurnost

Kako biste provjerili predstavlja li jakna ili skafander vašeg djeteta moguću prijetnju za njegovu sigurnost ili ga ono može bezbrižno nositi i tijekom boravka u automobilu, odvojite pet minuta vremena. Jednostavan ispit pokazat će vam koliko je zapravo debela dječja jakna i koliki pritisak trpi za vrijeme putovanja.

  1. Izvadite sjedalicu iz automobila i unesite je u kuću
  2. Pripremite dijete kao da ide na zimsku vožnju te ga odjenite u njegovu zimsku jaknu
  3. Posjednite dijete u sjedalo, vežite ga i prilagodite mu duljinu odnosno zatezanje pojasa
  4. Izvadite dijete iz sjedala, pazeći da kod otkopčavanja ne olabavite niti ne pritegnete pojas
  5. Djetetu skinite jaknu i ponovno ga posjednite u njegovu sjedalicu
  6. Ne pritežite pojas. Možete li ispod njega, u visini ključne kosti, zavući dva ili više prsta? Ako je to slučaj, ta zimska jakna nije sigurna za nošenje tokom vožnje u automobilu