EuroNCAP
0

Chevrolet Cruze s maksimalnih pet zvjezdica za sigurnost

Sarajevo-x.com
Kompaktna limuzina Chevrolet Cruze ocijenjena je s maksimalnih mogućih pet zvjezdica od strane EuroNCAP-a (European New Car Assessment Program) koji je danas objavio svoje najnovije rezultate testiranja.

Prema EuroNCAP-u, Cruze je skupio 79 od 100 bodova čime se svrstava među najsigurnije modele u klasi orivatnih vozila. Cruze je postigao 96 posto u zaštiti odraslih putnika, čime je ove godine drugoplasirani, nadmašivši sva testirana vozila iz premium klase.

Cruze je dobio maksimalnih 16 bodova na testiranju izdržljivosti u slučaju frontalnog sudara te maksimalnih 8 bodova pri simulaciji bočnog sudara s pokretnim objektom. Cruze je prvi osobni automobil koji je dobio maksimalan broj bodova na oba ova testa otkad je EuroNCAP počeo s testiranjima 1997. godine.

Nezavisna europska testna organizacija također je dala Chevroletovoj novoj kompaktnoj limuzini vrlo visoku ocjenu - 7,3 od maksimalnih 8 bodova - na još ozbiljnijem testu bočne čvrstoće, što znači da Cruzeove dodatno ojačane bočne stranice pomažu zaštititi putnike u slučaju bočnog sudara. Cruzeovi nasloni za glavu smješteni su tako da apsorbiraju energiju udarca i spriječe trzajnu ozljedu vrata pri udarcu u stražnji dio vozila. Cruze je također tokom testiranja dobio visoke ocjene za zaštitu djece i pješaka.

"Izuzetno smo zadovoljni Cruzeovim odličnim rezultatima na testiranjima“, rekao je Wayne Brannon, predsjednik i izvršni direktor Chevroleta Europe. "Današnje ocjene potvrđuju da Cruze nudi vrlo visoke standarde sigurnosti koji se pridružuju modernom izgledu, izvrsnoj upravljivosti te vrhunskoj vrijednosti za novac.“

Cruze je već ranije ocijenjen kao najbolji u klasi s pet zvjezdica na testiranju provedenom od strane Australijskog programa procjene novih automobila (ANCAP) te Kineskog programa procjene novih automobila (C-NCAP).

Cruzeova sigurnost počiva na njegovoj čvrstoj karoseriji. Cruze dolazi s novim integralnim sistemom karoserijskog okvira koji je dopunjen fino ugođenim komponentama podvozja. Zahvaljujući ovom karoserijskom sustavu, gornja struktura karoserije i okvir konstruirani su kao jedna cjelina, nudeći pojačan osjećaj čvrstoće i stabilnosti.

Čak 64% strukture konstruirano je od čelika visoke čvrstoće, nudeći zaštitu bez premca. Pojačanja na mjestu vrata, korištenje čelika ultravisoke čvrstoće za bočne nosače te učinkoviti aluminijski dijelovi odbojnika dodatno povećavaju sigurnost.

Cruze dolazi s cijelim nizom aktivnih i pasivnih sigurnosnih značajki koje su inače karakteristične za vozila iz premium klase, uključujući:

  • elektroničku kontrolu stabilnosti
  • kontrolu vuče
  • kočnice sa zaštitom od blokiranja
  • pomoć pri kočenju
  • elektroničku razdiobu sile kočenja
  • šest zračnih jastuka, uključujući za vozača, suvozača i prednje bočne zračne zavjese
  • sistem podsjećanja na vezanje pojasa, uvlakači te predzatezači zdjelične trake s ograničenjem sile zatezanja.

Cruze je dio Chevroletove nove palete malih, kompaktnih i srednje velikih automobila koji se upravo predstavljaju na tržištima širom svijeta. Trenutno se proizvodi ili se planira proizvoditi u Koreji, Rusiji i Sjedinjenim Državama te se prodaje u preko 130 zemalja svijeta.

Vezani članci