Prvi čovjek Renault-Nissan grupe
0

Carlos Ghosn dobio nagradu za životno djelo

Klix.ba
Carlos Ghosn postao je prva osoba iz autoindustrije i četvrta ukupno, kojoj je Društvo za strateško upravljanje, neprofitno udruženje za promociju etičkog i strateškog poslovnog upravljanja dodijelilo "nagradu za životno djelo".
Nagradu je Ghosnu uručio Jay Barney, predsjedavajući Društva, profesor na Univerzitetu Utah u SAD-u.

Na svečanosti dodjele nagrade održanoj u Pragu, žiri je g. Ghosna nazvao "uistinu iznimnim korporacijskim strategom i svjetskim vođom čiji je uticaj na strateško razmišljanje mnogo širi od industrije u kojoj djeluje.”

Žiri je g. Ghosna, među ostalim, izabrao zbog upravljanja Nissanom tokom oporavka započetog 1999. i zagovaranja vozila nulte emisije.

Kako se kaže u nominacijskom pismu, g. Ghosn “je postao jedan od najuticajnijih svjetskih vođa našeg doba, a njegovo djelovanje nije uticalo samo na kompanije kojima je upravljao, nego je proširilo naša saznanja o globalnim strategijama i upravljanju.”

“Prava je čast primiti ovu nagradu u ime mojih kolega u Renaultu i Nissanu, te u ime cijele automobilske industrije", rekao je Ghosn. “U jedinstvenom smo položaju da pokažemo kako naša industrija može potaći promjenu prema bolje održivoj planeti u kojoj ljudi imaju olakšan pristup ličnoj pokretljivosti i mogućnostima koje ona donosi. Mi iskorištavamo taj trenutak.”

Čikaško Društvo za strateško upravljanje okuplja oko 3000 poslovnih stručnjaka sa svih strana svijeta. Nagrada za životno djelo nije godišnja nagrada nego posebna odrednica, koja se temelji na sljedećim kriterijima:

-postojano strateško vodstvo i inovacije tokom brojnih poslovnih ciklusa -strateški uticaj na područja izvan kruga djelovanja nominiranog -uticaj i djelovanje na akademsku zajednicu, uključujući vodeće poslovne škole i naučne časopise

Samo su tri druge osobe dobile nagradu za životno djelo Društva za strateško upravljanje: 2011.: Romano Prodi, bivši predsjednik Evropske komisije 2003.: Herb Kelleher, predsjedavajući uprave i predsjedavajući odbora izvršnih direktora kompanije Southwest Airlines 2001.: Andrew Grove, bivši glavni direktor i trenutni predsjedavajući uprave kompanije Intel Corporation