Stigla zvanična potvrda
92

Cadillac će proizvoditi motore za Andrettijeve bolide u Formuli 1

D. B.
Cadillac je zvanično potvrdio da je obavio registraciju u FIA-i kako bi dobio status zvaničng proizvođača motora u Formuli 1 od 2028. godine i to za novi tim pod nazivom Andretti Cadillac F1 tim.

"Veoma smo uzbuđeni što će novi Andretti Cadillac F1 tim pokretati motor kompanije General Motors. Zahvaljujući našoj dugokoj ekspertizi u inženjeringu i utrkama, čvrsto vjerujemo da ćemo razviti uspješnu pogonsku jedinicu i pozicionirati Andretti Cadillac kao pravi tim. Utrkivat ćemo se s najboljima na najvišem nivou sa strašću i integritetom koji će pomoći da se sport podigne na viši nivo za fanove širom svijeta ", izjavio je predsjednik GM-a Mark Reuss.

Najava dolazi samo mjesec dana nakon što je FIA odobrila Andrettijevu aplikaciju za ulazak u šampionat Formule 1. Tim još uvijek mora proći kroz komercijalne razgovore s menadžmentom Formule 1, a prema sporazumu Concorde Agreement, očekuje se da uplati iznos od najmanje 200 miliona dolara naknade za "anti-razvodnjavanje", koji će biti raspoređen na postojeće timove kao način kompenzacije za buduće novčane nagrade koje će se dijeliti na 11, a ne na 10 dijelova.

GM već razvija i testira prototip tehnologije koja će se koristiti za pogonske jedinice s Cadillacovom oznakom. Kompanija ima historiju utrka te je razvila 5,5-litarski V8 motor koji je pokretao Cadillacov IMSA GTP tkraći automobil do osvajanja šampionata, kao i do podijuma na utrci 24 sata Le Mansa.

Očekuje se da će Andretti biti dio F1 grida od 2026. godine, no postavlja se pitanje da odakle će tim nabavljati motore prije nego Cadillacov bude spreman. Andretti je ranije imao ugovor s Renaultom, no istekao je u oktobru.

Motorsport javlja da će motor stići od jednog od postojećih dobavljača koji opslužuje najmanje timova. Očekuje se da će Alpine i Honda biti izjednačeni 2026. godine, a oba isporučuju motore za samo jedan tim.

Vezani članci