{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanija upozorila na loše posljedice prodaje Opela

F
24.9.2009. u 12:39
0
0
Britanija upozorila na loše posljedice prodaje Opela
0
Britanija upozorila na loše posljedice prodaje Opela
Foto: AFP
Britanija je upozorila nadležne organe Evropske komisije za zaštitu konkurencije na štetne posljedice planova kanadskog proizvođača Magna i namjeru da poslije kupovine Opela otpusti jedan broj radnika, objavljeno je danas u Londonu, prenose agencije.
Britanski ministar privrede Piter Mendelson izjavio je da su planovi kanadske kompanije za restrukturiranje Opela vrlo skupi i da su podložni "političkoj intervenciji".

Mendelson smatra da sadašnji prijedlozi Magne nisu komercijalno održivi i da su kapaciteti u fabrikama u Britaniji i Španiji potcijenjeni u korist većeg angažovanja drugih, manje efikasnih pogona američkog General Motorsa, koji je matična kompanija Opela i britanskog Vauxhall, prenijele su agencije.

Britanski ministar je u utorak uputio pismo evropskom komesaru za konkurenciju Neli Kroes, zbog straha da bi hiljade radnika širom Evrope mogle da ostanu bez posla, kao i zbog mogućeg zatvaranja jednog broja pogona u okviru Magninih planova za Opel.

Britanija ima 4.700 radnika u dvije fabrike Vauxhall, kao jedne od filijala Opela.

Magna je u nadmetanju sa drugim ponuđačima dobila i podršku njemačke kancelarke Angele Merkel pod uvjetom da novi vlasnik garantira ograničen gubitak radnih mjesta.

Belgija, Španija i Britanija su, međutim, izrazile zabrinutost da bi Opelova prodaja Magni mogla da dovede njihove radnike u podređen položaj u odnosu na Njemačku, koja je podržala dogovor sa 4,5 milijardi eura državne pomoći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: