Postao umjetničko djelo
24

Bolid Formule 1 odaje počast legendarnom Ayrtonu Senni

D. B.
McLarenov bolid pretvoren je u umjetničko djelo kojim se odaje počast legendarnom brazilskom vozaču Formule 1 Ayrtonu Senni.

Sennino ime je ovjekovječeno superautomobilom McLaren Senna, no McLarenov bolid koji mu je posvećen ipak je vrhunac, odnosno krajnji izraz čovjekovog nesalomivog duha.

Nekadašnji izložbeni McLarenov bolid koji je pretvoren u umjetničko djelo posvećeno Senni moći će se vidjeti u njegovom muzeju tokom trkačkog vikenda na stazi Imola, koji je na rasporedu od 22. do 24. aprila.

Bolid je donirao italijanski kolekcionar Gianluca Tramonti, a postat će dio "Senna Now" umjetničkog projekta francuskog uličnog umjetnika Jisbara. Italijanski modni dizajner Matteo Macchiavelli je osmislio koncept odavanja počasti Senni kroz automobilsku umjetnost te je bio njegov fan od djetinjstva.

"Proveo sam čitavo svoje djetinjstvo prateći utrke i 'magiju' svog heroja. Inspirisao me je njegov stil života i njegovo učenje, to je i dalje sa mnom i sada kada sam stariji. Harizma Ayrtona Senne, njegov karater i svi izazovi s kojim se suočio, kao i njegova humanost, dali su mi veliku inspiraciju, kao i mnogim drugim ljudima. Počeo sam zamišljati kako kreirati nešto što bi moglo centralizirati i istaći neke aspekte specijalne poruke koju je mogao prenijeti: izazov, kreativnost i humanost", izjavio je Macchiavelli za Motorsport.

Bolid je oslikan brojnim temama koje predstavljaju različite faze Sennine karijere, ali i života. Jedna polovina sadrži tri najpoznatija dizajna Senninih bolida, a to su Marlboro McLaren, Lotus i Rothmans Williams. Na drugoj strani je ikonoklastično djelo francuskog uličnog umjetnika Jisbara i sadrži teme iz Senninog rodnog Brazila, grafite i njegov mural.

Jisbar će također kreirati jedinstvenu Senna Now NFT kolekciju koja će biti rađena tokom utrka u Imoli, Miamiju i Monacu. Fanovi će moći vidjeti pomenuti bolid u Veniceu i Miamiju nešto kasnije ove godine.

Na kraju će bolid biti prodan, a sva sredstva donirana Fondaciji Ayrton Senna.