Ubrzana elektrifikacija
1

BMW uskoro izbacuje 50 odsto modela sa klasičnim pogonom

Klix.ba
Izvjesno je da je kompanija BMW Group spremna svoju ponudu automobila i motocikala potpuno izmjeniti i radikalno uvesti hibridna i potpuno električna vozila, dok će modeli sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem ostati tek dio ponude.

BMW je objavio mnoštvo financijskih informacija, označivši kraj svoje financijske 2019. godine vijestima da je zarada rasla. Prihodi za ovu grupu koja uključuje i BMW motocikle kao i Mini i Rolls-Royce premašili su 100 milijardi eura prvi put u svojoj historiji.

Ipak u dugačkom saopštenju najzanimljivija informacija je vrlo šturo spomenuta. Naime, BMW spominje da uskoro stiže promjena pogona na polovini trenutnih vozila BMW Grupe, a potpuna revolucija počinje već sljedeće godine.

U saopštenju stoji što se tiče automobila, do 50 posto tradicionalnih verzija pogonskih sklopova bit će eliminirano od 2021. nadalje na prijelazu u stvaranje poboljšanih, inteligentnih arhitektura vozila u korist dodatnih elektrificiranih pogonskih sklopova.

U najavi se ne navode detalji o određenim modelima, ali prelazak na elektrifikaciju je jasan. Počevši od 2021. godine, BMW će poduzeti veće korake u prijelazu s pogonskog sistema sa unutrašnjim sagorijevanjem na hibridne i električne sisteme.

To ne znači da će polovina BMW trenutnih modela nestati u narednim godinama, mada je vjerovatno izvjesno prorjeđivanje poude. Treba napomenuti da se to odnosi na cijelu BMW Group, a ne samo na BMW.

Vezani članci