Samo 509 isporuka u 2022.
0

BMW ugasio proizvodnju Serije 6 GT

Klix.ba
Bavarski div BMW službeno je objavio da je trajno zaustavio proizvodnju modela serije 6 Gran Turismo. Tako Serija 6 potpuno nestaje iz ponude bavarskog proizvođača zbog izuzetno loše prodaje.

Nedavno je BMW objavio da je zaustavio proizvodnju serije 6 Gran Turismo. Informaciju je potvrdila i glasnogovornica bavarske marke za Seriju 5 i Seriju 6, pa je tako serija 6 Gran Turismo "umirovljena" nakon proizvodnje koja je trajala šest godina. Ostala je još vrlo mala količina vozila koja će se rasprodati u narednim danima.

Ovaj luksuzni model lansiran je 2017., ali zbog loše prodaje prodaje privatnim kupcima, pogotovo u drugoj polovini životnog ciklusa, njegov opstanak je bio na rubu održivosti. U Njemačkoj je, naprimjer, BMW serije 6 Gran Turismo prodan u samo 509 jedinica za cijelu 2022. godinu. Štaviše, serija 6 GT također je najslabije prodavani model marke u 2023. u ovoj zemlji. U šest mjeseci ove godine isporučeno je samo 237 primjeraka. Većina je prodana hotelima ili prevozničkim kompanijama unutar aerodroma.

Prestankom proizvodnje ovog modela naziv serije 6 potpuno nestaje iz ponude bavarske marke. BMW za sada nema planova za nasljednika ove serije. Međutim, postoje glasine da bi BMW mogao krenuti stopama Mercedesa koji je nedavno lansirao zanimljiv miks - CLE. Ili, jednostavno rečeno, kabriolet i kupe verzije Serije 4 i Serije 8 mogle bi se pretvoriti u jedan novi kabriolet s tvrdim krovom koji bi produžio život Šestici.

Vezani članci