auto
0

BMW u 2004. ostvario rekordne rezultate

NINA
Drugi najveći proizvođač luksuznih automobila, njemački BMW, u 2004. je ostvario rekordan rast zarade, koji je uz 14,1 posto rasta dosegnuo 2,22 milijarde eura, dok je operativni profit skočio za 10,9 posto, na 3,55 milijardi eura, objavila je Uprava.

Brojke su više nego nadmašile očekivanja analitičara, a Uprava je potvrdila da je 2004. najuspješnija u historiji poslovanja kompanije. Njemački je proizvođač zahvaljujući brandovima BMW, Mini i Rolls-Royce tokom prošle godine ostvario 6,8 posto rasta prodaje u vrijednosti 44,335 milijardi eura. Odlične brojke ostvarene su prvenstveno zbog lansiranja tri nova modela automobila na tržište.

Operativni profit u proizvodnji automobila porastao je 14,4 posto, na 3,15 milijardi eura, dok je kompanija na temelju pružanja financijskih usluga ostvarila 13,9 posto rasta profita u vrijednosti 515 milijuna eura. Proizvodnja motocikala zabilježila je slabije rezultate s padom zarade za 38 posto na 31 milion eura.

BMW nije objavio nikakve prognoze za tekuću godinu, ranije je najavio ciljani rast prodaje između 6 i 9 posto. Neki analitičari su mišljenja da bi se BMW u Evropi mogao suočiti s oštrom konkurencijom uključujući Lexus, Cadillac te Mercedes, koji lansira nove modele automobila, piše Dnevnik.

Vezani članci