Završene pripreme
10

BMW spreman za proizvodnju električnog modela i4

D. B.
Kompanija BMW je potvrdila da je spremna za početak proizvodnje električnog sedana i4.

Uprkos pandemiji koronavirusa koja je uzrokovala probleme u svim sferama života, pa i u autoindustriji koja trpi teške udarce, kompanija BMW se drži svojih planova te za narednu godinu priprema električni sedan i4.

BMW je potvrdio da je spreman za proizvodnju modela i4 nakon što je završena dosad najveća modifikacija postrojenja u historiji. Promjene su omgućile proizvodnju električnog i4 na istoj proizvodnoj traci s koje silaze benzinski, dizelski i hibridni modeli.

"Završili smo sveobuhvatno restrukturiranje i adaptaciju postrojenja na vrijeme i bez komplikacija", rekao je direktor postrojenja Robert Engelhorn. On je pohvalio kompaniju za dobro planiranje i pripremu, kao i za uspješan razvoj i adaptaciju. BMW je investirao oko 200 miliona eura.

Neke faze proizvodnje se mogu obavljati korištenjem postojećih sistema kao što je izrada karoserije, ali dijelovi poput baterije te sklapanje poda zahtijevaju implementaciju unikatnih sistema.

U proteklim sedmicama nisu vršene pripreme samo za proizvodnju modela i4, nego i za M3 sedan visokih performansi te Seriju 3 i Seriju 3 Touring s konvencionalnim i hibridnim pogonom .

BMW i4 će imati domet od 600 km, a od 0 do 100 km/h će ubrzavati za oko 4 sekunde.