Suptilne promjene
20

BMW predstavio osvježeni X1, sljedeće godine stiže plug-in hibrid

Klix.ba
Obnovljeni BMW X1 je prvi put primijećen prošlog ljeta tokom testiranja, a sada je napokon zvanično otkriven.

BMW-ov osnovni SUV je doživio promjene na prednjem i stražnjem dijelu tako da bi mogao nastaviti slijediti aktuelni kompanijin dizajnerski jezik. Unutrašnjost je pak blago promijenjena, a dostupne su i nove boje.

X1 je dobio veću bubrežastu rešetku hladnjaka kojoj s bočnih strana dolaze redizajnirana svjetla opciono dostupna s LED tehnologijom. Njegova brada je slična većim modelima X5 i X7, a okrugla ugaona svjetla su zamijenjena horizontalnim svjetlima integrisanim u ventilacijske otvore.

Nazad su redizajnirana svjetla u obliku slova "L", dok je donji dio nepromijenjen, osim izduvnih cijevi koje su nešto veće. M sport modeli dobijaju novi aero paket koji uključuje difuzor, pragove, kukove točkova te dodatnu agresivnost prednjeg branika. Novi naplaci s krakovima u obilku slova Y su dostupni u veličini od 17, 18 i 19 inča, a BMW je u paletu boja dodao Storm Bay metalik, Jucaro bež i Misano Blue metalik boju.

Unutrašnjost je poznata, ali ima nekoliko izuzetaka. Nova elektronska ručica mjenjača se ističe na centralnoj konzoli, a na instrument tabli i patosnicama je kontrastni konac. Verzije s opcionom Dakota kožom imaju donji dio istrument table u istoj boji, kao i u predjelu ručki na vratima. Osim standardnog 8,8-inčnog ekrana, opciono će biti moguće dobiti 10,25-inčni ekran infotainment sistema. Kada se otvore vrata vozača, aktivira se projekcija u dva tona.

X1 će biti dostupan s plug-in hibridnim pogonom i nosit će oznaku xDrive25e, a emisija CO2 će iznositi 43 g/km. Električni motor od 95 KS će napajati baterija od 9,7 kWh i pokretat će stražnje točkove. Radit će u kombinaciji s benzinskim motorom koji će prednjim točkovima osiguravati 125 KS. Korištenjem samo električnog motora X1 će moći preći 50 km. Prodaja plug-in hibrida će početi u martu sljedeće godine.

Ostatak ponude će činiti uobičajena tri četverocilindrična benzinska i dizelska motora kombinovana s prednjim ili pogonom na sva četiri točka.

Vezani članci